Εμβόλιο AstraZeneca: Οι παρενέργειες & τα σενάρια που εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

0

Στις 9 σήμερα το πρωί ξεκίνησε η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Ένας στους πέντε ακυρώνει το ραντεβού για εμβολιασμός με AstraZeneca,
Είναι γνωστό ότι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα -λιγοστά είναι αλήθεια- περιστατικά θρόμβωσης που έχουν σχετιστεί χρονικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, και η διάχυτη φημολογία γύρω από αυτό έχουν καταστήσει το θέμα κομβικής σημασίας τώρα που ο εμβολιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό το πολυπήθητο τείχος ανοσίας.

Η εμπιστοσύνη μερίδας πολιτών στη χώρα μας για το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι κλονισμένη και τούτο οφείλεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το σύνδρομο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, που αναγνωρίστηκαν χθες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως μία πιθανή πλην όμως ιδιαίτερα σπάνια παρενέργειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στους πέντε πολίτες φέρεται να διστάζει να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού ή η μη προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αγγίζει το 19%.
Αντιθέτως, για τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (και συγκεκριμένα για τα Pfizer / BioNTech και Moderna) το ποσοστό των ακυρώσεων αγγίζει μόλις το 1% και της μη προσέλευσης δεν ξεπερνά το 3%.
Πως κατανέμονται τα μελλοντικά ραντεβού
Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι σε 2,4 εκατ. ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον,

  • το 67% αφορά στο εμβόλιο της Pfizer,
  • το 25% στο εμβόλιο της AstraZeneca και το
  • 8% στο εμβόλιο της Moderna.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή έχουν διακόψει προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε αναγνωρίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ότι το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Τα πιθανότερα σενάρια για το εμβόλιο της AstraZeneca

  • Η μία πρόταση που υπάρχει είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
  • Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
  • Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Πως αντιμετωπίζουν το εμβόλιο της AstraZeneca οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι
Ευρωπαϊκή στρατηγική για το εμβόλιο της AstraZeneca ουσιαστικά δεν υπάρχει. Κάθε κράτος έχει τη δική του στρατηγική.

Συγκεκριμένα:

  • Σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία το εμβόλιο να χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών.
  • Σε Γαλλία και Βέλγιο χορηγείται στους άνω των 55 ετών, ενώ
  • Οριστικό «πάγωμα» των εμβολιασμών με AstraZeneca θέσπισαν Δανία και Νορβηγία.

Βεβαίως αυτό το αλαλούμ, είναι που μεγαλώνει την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ υπερτονίζει και το πρόβλημα ενότητας στους κόλπους της Ένωσης.

Ποια είναι τα ανεπιθύμητα συμπτώματα
Για πρώτη φορά ο Οργανισμός (ΕΜΑ) παραδέχθηκε συσχέτιση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.
Share.

Comments are closed.