Παναγιώτης Βάσιος*: Ένα Προβλέψιμο Ακραίο Φαινόμενο στην Αττική!!

0

Το Ζητούμενο σήμερα είναι: Η Απλοποίηση των Διαδικασιών!!
Είναι γεγονός πλέον ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο!
Ας δούμε δύο θέματα: Την πολιτική Προστασία και ένα απλό διαδικαστικό θέμα που είναι η κοπή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Κάθε φορά που αναλαμβάνει νέα Κυβέρνηση νομοθετεί και νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία, ο τελευταίος νόμος είναι ο 4662/2020. Σύμφωνα με τον νόμο εμπλέκονται Κεντρική Κυβέρνηση, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμοι, Δασαρχεία κ.α- Απαιτούνται: Σχέδια, συνεδριάσεις, προσωπικό, εξοπλισμός….

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Πριν κάποια χρόνια κάηκε η Πεντέλη. Πρόσφατα ζήσαμε μια μεγάλη τραγωδία στο Μάτι και τώρα ένα προβλέψιμο ακραίο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στην Αττική κάθε 10 χρόνια, ήρθε να μας προειδοποιήσει ότι απαιτείται άμεσα να δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Η άποψή μας είναι : Δεν απαιτούνται προσλήψεις και επενδύσεις για εξοπλισμό. Ότι χρειάζεται υπάρχει στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα!!
Αυτό που απαιτείται είναι απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να εφαρμόζονται , «μνημόνια απλών διαδικασιών» εναρμονισμένα, στις ιδιαιτερότητες κάθε φαινομένου και κάθε περιοχής!! ΚΑΙ να ορισθεί ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ!!!!!!
Τι ισχύει για την κοπή δένδρων:

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκδοθεί αρκετές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για κοπή δένδρων και όλες προσθέτουν και κάποιο δικαιολογητικό ή διαδικασία!!.
Κάθε χρόνο η Περιφέρεια παρεμβαίνει στους χώρους αρμοδιότητάς της.
Κάθε χρόνο η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ αναθέτει εργολαβίες για κοπή κλαδιών κ.λ.π
Κάθε χρόνο οι Δήμοι, κυρίως, μετά από αιτήσεις δημοτών για κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους, κάνουν αυτοψίες, βγάζουν φωτογρραφίες, συντάσσεται τεχνική έκθεση γεωπόνου, συνεδριάζει η Π.Ζ επιτροπή και τέλος το Δ.Σ αποφασίζει.
Σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και : Το υπουργείο Πολιτισμού , οι Υπηρεσίες Δόμησης κ.α
Η άποψή μας είναι: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, απαιτείται συνεργασία ΔΕΔΔΗΕ με Περιφέρεια και Δήμους. ΚΑΙ τον χειρισμό αυτού του απλού θέματος ας τον χρεωθεί κεντρικά η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

* Ο Παναγιώτης Βάσιος είναι  Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου – επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης»

Share.

Comments are closed.