Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……14 Φεβρουαρίου 1919. Πέθανε ο Αρχίατρος από την Πύλο Θεόδωρος Κλασσάνος

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου 1919, πέθανε μια μεγάλη μορφή της ιατρικής επιστήμης με μεγάλη προσφορά στην Πατρίδα και στους αγώνες της, ο Θεόδωρος Κλασσάνος του Ιωάννη που είχε γεννηθεί στην Πύλο.
Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1891 εγκαταστάθηκε στην Πύλο προκειμένου να ασκήσει το λειτούργημά του.
Η εφημερίδα «Χώρα» στο φύλλο 1463 της 26ης Νοεμβρίου 1891 μεταξύ των άλλων γράφει για το Θεόδωρο Κλασσάνο: «Η Πύλος εν τω προσώπω του κ. Θ. Κλασσάνου αποκτά ιατρόν άξιον της υπολήψεως και της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του».
Στον ατυχή πόλεμο του 1897 επιστρατεύθηκε ως έφεδρος ανθυπίατρος και τοποθετήθηκε στα νοσοκομεία Δομοκού και Μώλου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο ορεινό χειρουργείο και υπηρέτησε εκεί ως την κατάρρευση του μετώπου. Φαίνεται, ότι παρέμεινε στο στρατιωτικό υγειονομικό σώμα.
Έλαβε μέρος ως υγειονομικός αξιωματικός στους Βαλκανικούς πολέμους, στο Μακεδονικό μέτωπο κατά των Γερμανό-Βουλγάρων. Προήχθη μέχρι το βαθμό του Αρχίατρου (Αντισυνταγματάρχη).
Το έργο και η προσφορά του Θεόδωρου Κλασσάνου ήταν τεραστία γι΄ αυτό και τιμήθηκε κατ΄ επανάληψη. Απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 1919, πάνω στο καθήκον του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Καβάλας προσβληθείς από εξανθηματικό τύφο.

 

Share.

Comments are closed.