Ζωγραφιά κούρδισσας καλλιτέχνιδος, στο Όσλο, θυμώνει την Τουρκία που ζητά το κατάβασμά της – «Δεν κατεβαίνει», απαντά η Νορβηγία

0

Μια αφίσα σε τοίχο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας που είναι έργο της κούρδισσας καλλιτέχνη Gelawesh Waledkhani καταδίκασε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι υπηρετεί την προπαγάνδα του ΡΚΚ.
Αυτό το έργο τέχνης διαστάσεων 2,5 x 6 μέτρα με τίτλο «Rojava: The Women’s Revolution», αποτυπώνει έξι  γυναίκες αγωνίστριες του Κουρδιστάν και έχει τοποθετηθεί σε τοίχο στην πύλη 14 του Rosenkrantz, που είναι κεντρικό σημείο της πόλης και περιέχει τις έξι γυναικείες μορφές και τη φράση «Μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς απελευθέρωση των γυναικών», η οποία αποδίδεται στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan).
Αυτή η αφίσα βρίσκεται εκεί από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αυτός ό δημόσιος χώρος προορίζεται για έκθεση έργων που βοηθούν στην προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και του δημόσιου διαλόγου.
Η Τουρκία ζήτησε να κατέβει η αφίσα λέγοντας ότι πρόκειται «για ένα έργο το οποίο υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, η οποία εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και σπονσοράρεται από τον Δήμο του Όσλο», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η προπαγάνδα των τρομοκρατών θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι όσοι ανέχονται την τρομοκρατία μπορεί κι αυτοί μια μέρα να χτυπηθούν από αυτή τη μάστιγα», προσθέτει η ανακοίνωση.
Η Eivor Evenrud, υπεύθυνη Πολιτισμού στον Δήμο του Όσλο, απάντησε μέσω Twitter, λέγοντας ότι η αφίσα δεν πρόκειται να μετακινηθεί.
«Καλημέρα Τουρκία! Στη Νορβηγία πιστεύουμε στην ελευθερία έκφρασης και στη δημοκρατία. Οι πολιτικοί δεν θα αλλάξουν και δεν θα μετακινήσουν την αφίσα. Παρακολουθείστε και μάθετε», έγραψε, αναρτώντας και την διαμαρτυρία του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.


Η Eivor Evenrud ζήτησε, μάλιστα, από τους ακολούθους της να κοινοποιήσουν το μήνυμά της, ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Share.

Comments are closed.