Κορονοϊός: Συμφωνία AstraZeneca – Ε.Ε. για επιπλέον 9 εκατ. Δόσεις – Βιντεοδιάσκεψη ΕΕ με φαρμακευτικές

0

Η AstraZeneca  θα προσφέρει επιπλέον 9 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen). Μετά από τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, η πρόεδρος της Επιτροπής σε tweet της ανακοίνωσε τη συμφωνία.
Η AstraZeneca δεσμεύτηκε να παραδώσει συνολικά 40 εκατομμύρια εμβόλια αντί για 31 που είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορεί να παραδώσει. Επίσης, θα ξεκινήσει τις παραδόσεις της μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη.


Η βιντεοδιάσκεψη με τις φαρμακευτικές εταιρείες
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, δηλ. τις BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν τόσο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν (Thierry Breton), όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ (Emer Cook).
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της βιντεοδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να ξεκινήσει το έργο σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιοάμυνας. Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία. Το HERA θα βοηθήσει στην πρόβλεψη απειλών και στην απάντηση σε αυτές τις απειλές».
«Η φαρμακοβιομηχανία» συνεχίζει η ανακοίνωση «θα είναι ένας σημαντικός εταίρος. Η συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία θα επικεντρωθεί τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ετοιμότητας για την πανδημία μεσοπρόθεσμα όσο και στη συμβολή στην αντιμετώπιση πιο άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον κορονοϊό. Κατά την προετοιμασία του HERA, ξεκινά ήδη μια πιλοτική απάντηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ετοιμότητα βιο-άμυνας.
Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εμβολίων και η αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς και η στόχευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Η πανδημία έδειξε ότι οι παραγωγικές ικανότητες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Επιπλέον, η εμφάνιση ανησυχητικών μεταλλάξεων αυξάνει την απειλή της μειωμένης αποτελεσματικότητας των πρόσφατα εγκεκριμένων εμβολίων. Είναι σημαντικό να υπάρχει προετοιμασία για την εμφάνιση τέτοιων μεταλλάξεων».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «στην συζήτηση διερευνήθηκαν οι απαιτήσεις για πολύ ταχεία ανάπτυξη, κατασκευή και έγκριση των εμβολίων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, με πολλές πρακτικές προτάσεις. Περαιτέρω συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους σχετικούς τομείς τις επόμενες εβδομάδες».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC με τίτλο «Covid: EU and AstraZeneca in ‘step forward’ on vaccines» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Κομισιόν με τίτλο «Read-out of the videoconference between President von der Leyen and CEOs of pharmaceutical companies» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.