Bloomberg: Το οπλοστάσιο των εμβολίων διευρύνεται – Οι ειδικοί ανησυχούν για την εξάπλωση των μεταλλάξεων

0

Αλλά δύο νέα εμβόλια για την Covid-19 ετοιμάζονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, αλλά οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού αυξάνουν την ανησυχία για μια νόσο που αλλάζει διαρκώς και μπορεί να παραμείνει επί χρόνια ενεργή.
Ήδη τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες του πλανήτη, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι άλλα δύο, εκείνα των Johnson & Johnson και της Novavax, μπορούν να καταφέρουν καίρια πλήγματα κατά των πρώτων μορφών του SARS-CoV-2, ανοίγοντας τον δρόμο για γρήγορη έγκρισή τους στις ΗΠΑ για το πρώτο και στη Βρετανία για το δεύτερο.
Ωστόσο η αισιοδοξία μετριάζεται από την εμφάνιση μεταλλάξεων, πιθανώς ανθεκτικών σε εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία που απειλούν να εξαπλωθούν στην υδρόγειο, σημειώνει το Bloomberg. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποδείχθηκε 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης, ποσοστό που έπεσε στο 57% στη Νότια Αφρική, ενώ το εμβόλιο της Novavax ήταν κατά 89% αποτελεσματικό στη Βρετανία και μόλις 49% στη Νότια Αφρική. Εργαστηριακές αναλύσεις, στο μεταξύ, υποδείκνυαν – πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών – ότι άλλα εμβόλια πιθανώς να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.  
Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα εμβόλια ίσως να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά έναντι τουλάχιστον μιας από τις αναφυόμενες μεταλλάξεις. «Βλέπουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι (Anthony Fauci).
Πάντως η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους διατηρούν στο μεγαλύτερο μέρος την αποτελεσματικότητά τους κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού.  
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξαπλώνονται ταχύτατα
H νοτιοαφρικανική παραλλαγή, γνωστή ως B.1.351, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα στην Μαύρη Ήπειρο και έχει εμφανιστεί και σε τουλάχιστον άλλες 24 χώρες εκτός Αφρικής.  

Οι αναλύσεις από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους δείχνουν μια σημαντική πτώση, παραδέχθηκε ο διευθυντής του Scripps Research Translational Institute του Σαν Ντιέγκο, Έρικ Τοπόλ (Eric Topol), πράγμα που σημαίνει κατά τον ίδιο ότι η προσοχή θα πρέπει πλέον να εστιαστεί στην ανάπτυξη νέων, προσαρμοσμένων εμβολίων ή ενισχυτικών δόσεων, που θα αντιμετωπίζουν καλύτερα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού θα είναι πιθανότατα μακρά. Εμβόλια που είναι αποτελεσματικά τώρα ίσως να μην έχουν την ίδια ισχύ στο μέλλον, εκτός και αναπτυχθούν ενισχυτικές δόσεις, όπως ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Και δεν αποκλείεται η Covid-19 να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με τη γρίπη, που θα απαιτεί περιοδικούς εμβολιασμούς για να αναχαιτίζεται.
«Οι επιπλοκές είναι πραγματικά ανησυχητικές», σημειώνει ο Πίτερ Χότεζ (Peter Hotez), πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Baylor College of Medicine. «Όλοι οι παραγωγοί εμβολίων καλούνται τώρα να λάβουν αποφάσεις» αναφορικά με τα επόμενα βήματά τους. Κατά τον ίδιο οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη νέων, «διδύναμων», όπως λέγονται, εμβολίων, που θα περιέχουν δύο συστατικά για να διεγείρουν την ανοσοαπόκριση έναντι του αρχικού στελέχους και του νοτιοαφρικανικού, ή να διατηρήσουν τα υφιστάμενα εμβόλια και να αναπτύξουν ενισχυτικές δόσεις για την παραγωγή αντισωμάτων κατά των νέων παραλλαγών.
Μέχρι στιγμής η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson έχουν πει ότι είναι στη διαδικασία ανάπτυξης ενισχυτικών δόσεων ή άλλων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Στο μεταξύ η μάχη με το χρόνο εστιάζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών προτού κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ή -ακόμη χειρότερα – εμφανιστούν νέες που θα καθιστούν ανθεκτικότερο το νέο κορονοϊό.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Robert Langreth του του αμερικάνικου οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Covid Mutations Undercut Optimism Even as More Vaccines Near», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.