Politico: Η Γερμανία «σπάζει» την Ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια κορονοϊού και αγοράζει έξτρα δόσεις

0

Η Γερμανία τελικά σπάει  υπογείως τη συμφωνία για την κοινή αγορά εμβολίων κατά του κορονοιού,  σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Politico.  
Έτσι αν και τυπικά δεσμεύεται και η Γερμανία από την συμφωνία για την αγορά από κοινού εμβολίων για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ταυτόχρονα κάνει ξεχωριστές συμφωνίες με την εταιρεία BioNTech/Pfizer και άλλες για έξτρα δόσεις και αγοράζει Για λογαριασμό της δώσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζονταν.
«Ενώ το Βερολίνο υπερασπίστηκε την κοινή αγορά εμβολίων κορονοϊού, έκανε ταυτόχρονα πρόσθετες συμφωνίες με παραγωγούς εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων των BioNTech / Pfizer για επιπλέον δόσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Πώς γίνεται αυτό
Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες, όπως σημειώνει το περιοδικό, θα αγοράσουν τελικά λιγότερες δόσεις και φαίνεται σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα. Η Γερμανία,  λοιπόν, αγοράζει για λογαριασμό της τις δόσεις που μένουν αδιάθετες. Το Politico αναφέρει ότι και η Γαλλία μπαίνει πια σε αυτό το παιχνίδι και αγοράζει δόσεις που μένουν αδιάθετες, όπως δήλωσε την Τρίτη γαλλίδα υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ (Agnès Pannier-Runacher.

Τεχνικά η απόφαση της Γερμανίας είναι μια παραβίαση της συμφωνίας των χωρών μελών της ΕΕ με την Κομισιόν, αφού η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών είναι η αγορά των εμβολίων και η διάθεσή τους στις χώρες μέλη να γίνει συντονισμένα και από κοινού, ανάλογα με τον πληθυσμό και να μην επιτρέψει διμερείς συμφωνίες. Παραδόξως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, γράφει το περιοδικό, δήλωσε ότι η συμφωνία της Γερμανίας δεν παραβιάζει το πνεύμα της Ευρωπαϊκής συμφωνίας αφού οι έξτρα δόσεις θα αγοραστούν μετά τα εμβόλια που θα μοιράσει η Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των εμβολίων και κατηγορείται ότι δεν φρόντισε να προμηθευτεί αρκετές δόσεις. Ενώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα αφού στις αρχικές διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι πολλές χώρες πόνταραν στο εμβόλιο της Οξφόρδης, που είναι και το φθηνότερο, και δεν ήθελαν μεγάλες συμφωνίες με την Pfizer.
Είναι σαφές ότι οι λόγοι που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε από τα εμβόλια της Pfizer ήταν η υψηλή τιμή του και η σύνθετη διαδικασία φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι σαφές ποιες χώρες δεν αγοράζουν όλα τα εμβόλια που δικαιούνται, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna αποκαλύπτουν πόσες δόσεις έχει παραγγείλει η κάθε χώρα. Αλλά οι υπολογισμοί του Politico λένε ότι αρκετές χώρες μπορεί να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που θεωρητικά δικαιούνται, αν και οι πληροφορίες είναι περιορισμένες.
Η Πολωνία για παράδειγμα θα παραγγείλει μόνο 6,6 εκ δόσεις της Moderna αν και δικαιούται να αγοράσει 13 εκ δόσεις. Η Βουλγαρία θα πάρει 500 χιλιάδες δόσεις, 2 εκ λιγότερες από αυτές που θα μπορούσε να πάρει. Η Γερμανία συνολικά σύμφωνα με τη DW, έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προστίθενται αυτά από εταιρίες, τα εμβόλια των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.
Η Ελλάδα αγόρασε 1,8 εκ δόσεις αν και θα μπορούσε να αγοράσει 2 εκ δόσεις, γράφει το Politico. Αν και καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι έξτρα δόσεις που δεν θα αγοράσουν θα πάνε στη Γερμανία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα του πλησίασε τις εταιρείες για διμερείς συμφωνίες, μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι Ευρωπαικές διαδικασίες και συμφωνίες και έγινε σαφές, είπε, ότι και οι 27 χώρες είχαν συμφωνήσει να προμηθευτούν τα εμβόλια που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους.

  • Διαβάστε αναλυτικά το πολύ ενδιαφέρον άρθρο των δημοσιογράφων Jillian Deutsch, Ashleigh Furlong,Hans von der Burchard και Carlo Martuscelli του αμερικάνικου περιοδικού Politico, με τίτλο «Thanks to deep pockets, Germany snaps up extra coronavirus jabs» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.