ΗΠΑ : Επέμβαση από την Εθνική Φρουρά για να σταματήσει το χάος στο Καπιτώλιο

0

Σκηνικό που παραπέμπει σε… πραξικόπημα και εικόνες που δεν περιμέναμε να δούμε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στήθηκαν στην Ουάσιγκτον. Μια χώρα με ισχυρά συστήματα ασφαλείας και με μια Δημοκρατία που υποτίθεται ότι στηρίζεται από πολύ ισχυρούς θεσμούς, όπως η Γερουσία, έγινε σμπαράλια χάρη στην εμμονή του ηττημένου Ντόναλντ Τραμπ να μη θέλει να παραδεχτεί την ήττα του.  Αρκετές μέρες πριν  η κατάσταση στις ΗΠΑ μύριζε μπαρούτι καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος  δημιουργούσε τέτοιο κλίμα που μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε εμφύλιο,  για την καθημερινά δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και να τονίζει προς τους ψηφοφόρους του  ότι του έχουν κλέψει τη νίκη.
Τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία τους με ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έστησε σκηνικό εμφυλίου αντί να αποδεχθεί την ήττα του και να λειτουργήσουν οι θεσμοί.
Αποτέλεσμα αυτής της «εξέγερσης» είναι μια νεκρή γυναίκα, και αρκετοί αστυνομικοί που έχουν τραυματιστεί κατά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Η Εθνική Φρουρά ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεννοήσεις για την ενεργοποίηση της Εθνικής Φρουράς έγιναν με τον Μάικλ Πενς, κάνοντας στην άκρη τον Ντ. Τραμπ.
Οι εικόνες παρέπεμπαν σε οχλοκρατία πρωτόγνωρη για την αμερικανική δημοκρατία, Παρομοιάζοντας με κάποια  από τις λατινοαμερικανικές χώρες.
Λίγο μετά τις 12.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Εθνική Φρουρά καθάρισε το Καπιτώλιο κι ότι όλοι οι χώροι ήταν ασφαλείς.
Να υπενθυμίσουμε ότι  τελικά διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και εισέβαλαν στο κτίριο θέλοντας να αρπάξουν τα χαρτιά που επικύρωναν την εκλογή Μπάιντεν.

Το έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν
«Με έχετε ακούσει και προηγούμενα να λέω ότι τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία. Να βγει ο Τραμπ στην τηλεόραση και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν στο έκτακτο διάγγελμά του.
Ο Μπάιντεν έκανε μια ενωτική ομιλία, σε μια προσπάθεια να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία. Απαραίτητα και τα δύο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν σοκαριστικές.
«Οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες της Αμερικής. Μικρός αριθμός ακραίων, έχει προκαλέσει χάος και αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Τι είπε ο Τραμπ
«Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι είστε πληγωμένοι που μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πάτε σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπάρξει τάξη και πρέπει να σεβαστούμε τους νομοθέτες μας» είπε ο Τραμπ, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». Βέβαια αυτά ειπώθηκαν κατόπιν εορτής και αφού η ζημιά με προτροπή του ιδίου είχε γίνει, γιατί γνωρίζουμε ότι ο ίδιος είχε προτρέψει ο παππούς του να πάνε στο Καπιτώλιο

Η έναρξη των επεισοδίων
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και εισήλθαν στο Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά.
Οι σκληροπυρηνικοί του Τραμπ εισέβαλαν στην αίθουσα της συνεδρίασης των νομοθετών, την οποία πρόλαβαν και εκκένωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα κάποιους από αυτούς είναι οπλισμένοι.
Μετά από λίγο -και σύμφωνα με το CNN- υπήρξε μία ένοπλη αντιπαράθεση στην μπροστινή πόρτα της αίθουσας της Γερουσίας, ενώ αστυνομικοί τράβηξαν τα όπλα τους σε κάποιον που προσπαθεί να φτάσει μέχρι εκεί.

Διεκόπη η συνεδρίαση – Φυγαδεύτηκε ο Πενς
Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο.
Μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Πενς.
Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Τραμπ δεν τους καλεί να φύγουν
Από την πλευρά του ο Τραμπ αντί να ζητήσει από τους διαδηλωτές να φύγουν, στέλνει μήνυμα να στηρίξουν την αστυνομία, τονίζοντας πως «είναι με το… μέρος μας».
Έξω από το Καπιτώλιο επικρατεί πανικός καθώς στους δρόμους έχουν ξεχυθεί χιλιάδες σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Στόχος τους είναι να διακόψουν τη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.
Προηγουμένως στην ομιλία του ο Τραμπ προέτρεψε τους συγκεντρωμένους να «πορευτούν ειρηνικά» προς το Καπιτώλιο, επιμένοντας όμως πως στις εκλογές υπήρξε νοθεία.

Share.

Comments are closed.