Εντός των Ναών ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων σε όλη την Ελλάδα

0

Με τήρηση των υγειονομικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί, άνοιξαν από το πρωί οι Ναοί σε όλη την χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, ζήτησε από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».
Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».
Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».

Με διακριτική παρουσία η ΕΛ.ΑΣ. έξω από ναούς
Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε σήμερα διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα
Στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων τηρώντας τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.
Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.
Στο Ίλιον, στον Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου, θα λειτουργήσει ο σεβασμιότατος Αθηναγόρας και οι πιστοί σπεύδουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Θεοφανίων, φορώντας όλοι τις μάσκες τους.
Η λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, έγινε χωρίς πιστούς, εν τούτοις, μετά το τέλος της, πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό, ώστε να εισέλθει σε αυτόν και ν’ ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να λάβει αγιασμό. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 150 άτομα που περίμεναν ανά πεντάδες να εισέλθουν στην εκκλησία.
Στον ναό δε του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, 500 μέτρα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία, με την είσοδο των πιστών να γίνεται ελεύθερα και σε αυτήν την περίπτωση, χωρίς όμως να παρατηρείται συνωστισμός.

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το thessnews.gr, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο.
Ο αγιασμός είναι μέσα σε μπουκαλάκια τα οποία είναι τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως επίσης υπάρχουν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.
Επίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων.

Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας παρέστη στη λειτουργία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική.
Ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Απαγορεύεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων για κάποιους λόγους που δεν κατανοώ, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα ο εκάστοτε ιεράρχης να την κάνει, χωρίς επιβάρυνση της προσπάθειας αποφυγής διασποράς της πανδημίας. Εν πάσει περιπτώσει πιστεύω η χάρις του Θεού να δώσει την παρουσία της και το έλεός της. Θα έλεγα ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση της εκκλησίας και υπήρξε υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα συμπεφωνημένα για το γεγονός των τριών μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας. Ενδεχομένως τα υγειονομικά πρωτόκολλα να επέβαλλαν μια τέτοια ρύθμιση, αλλά θα έπρεπε να γίνει σε απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων με την Αγία μας Εκκλησία».

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάζονται τα Θεοφάνια στην Πάτρα, όπου οι πιστοί έφτασαν στους ναούς από τα ξημερώματα. Μάλιστα όπως αναφέρει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.
Έξω από την εκκλησία, είναι αισθητή είναι η παρουσία της Αστυνομίας η οποία επιβλέπει για την αποφυγή συνωστισμού στον αυλόγυρο.
Ίδια είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με περιπολικό της Αστυνομίας να παρακολουθεί την είσοδο πιστών στον Ναό. Μέσα στην εκκλησία οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις, παρακολουθούν την εορταστική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Μάλιστα, ο Μητροπολιτικός Ναός προετοιμάζεται και για τη διανομή του Αγιασμού σε μπουκαλάκι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Share.

Comments are closed.