Κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα – Οι προβληματισμοί των ειδικών

0

 «Λουκέτο» και στα δημοτικά σχολεία στο σύνολο της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Παρότι είχε επισήμως γίνει γνωστό ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αυτό δεν έγινε γιατί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις επτά οι οποίοι καταλήξαν, όπως είχαμ κι εμείς γράψει (εδώ)  να εισηγηθούν το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Η εισήγηση, δηλαδή, αφορά νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και φυσικά θα «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή υπήρχαν τρεις διαφορετικές εισηγήσεις.

  1. Η πρώτη εισήγηση αφορούσε το κλείσιμο των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στη Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
  2. Η δεύτερη εισήγηση αφορούσε το κλείσιμο των σχολείοων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές
  3. Η τρίτη εισήγηση αφορούσε το  πανελλαδικό κλείσιμο των Δημοτικών και νηπιαγωγείων

Αρχικά υπήρξε ομόφωνη απόφαση για κλείσιμο των Δημοτικών στη Θεσσαλονίκη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συζητήθηκαν οι άλλες δύο προτάσεις: αν αυτό το μέτρο έπρεπε να επεκταθεί σε όλες τις επιβαρυμένες περιοχές ή και σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η τελική απόφαση που πάρθηκε, κατά πλειοψηφία, ήταν να κλείσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, σε όλη τη χώρα και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει την απόφαση.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό «λουκέτο» προκρίνεται ως τελική απόφαση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα (περίπτερα, καφέ κ.α.) γύρω από τα σχολεία. 

Share.

Comments are closed.