Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε εθνικό lockdown στη Γαλλία για έναν μήνα

0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία μπαίνει και πάλι σε lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή και για τουλάχιστον έναν μήνα, λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων στη χώρα.
Ενδεικτικά να πούμε ότι σήμερα, Τετάρτη, η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19  και το γενικό σύνολο των νεκρών πλέον ανέρχεται στις 35.785.
Επίσης σήμερα η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 1.235.132.
Δεδομένης της ισχυρής έξαρση νέων μολύνσεων κορονοϊού στη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε σήμερα το βράδυ της Τετάρτης στους Γάλλους πολίτες με τηλεοπτικό του διάγγελμα, προκειμένου να ανακοινώσει το «νέο βήμα» αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  • Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
  • Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
  • Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  • Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
  • Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.
«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς και συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφάσισα πως πρέπει να ξαναβρούμε το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το πρώτο Lockdown, παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία θα εξακολουθούν να δέχονται επισκέπτες», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως κλείνουν τα σύνορα της χώρας, με εξαίρεση Γάλλους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και οι οποίοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως επιστρέφει η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την καραντίνα. Επιπλέον, η τηλεργασία επεκτείνεται και θα εφαρμοστεί όπου είναι εφικτό.
Στόχος των Αρχών στη Γαλλία είναι να δουν τα νέα κρούσματα να μειώνονται από 40.000 που είναι σήμερα, καθημερινά, σε 5.000, με τη βοήθεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανά 15 ημέρες θα αξιολογούνται τα στοιχεία της πανδημίας.

Δείτε το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Share.

Comments are closed.