Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Η αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι σήμερα

0

Η γνωστή ιστορικός και τέως πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης μίλησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου για όλα αυτά που την στιγμάτισαν και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της, μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Η γνωστή ιστορικός που τα τελευταία χρόνια κατοικεί σχεδόν μόνιμα στην Ελλάδα θυμήθηκε ιστορίες από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της, καταστάσεις και γεγονότα που σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα της και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Στην ΕΠΟΝ το ψευδώνυμό μου ήταν Νίκη
«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη». «Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Γεννήθηκα και θα πεθάνω αριστερή
«Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή» είπε στον δημοσιογράφο η ιστορικός Βυζαντινολόγος, η οποία ωστόσο άσκησε αυστηρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον «διχαστικό λόγο» του, όπως τον περιέγραψε και αναφέρθηκε στις εμπειρίες της στα χρόνια της Κατοχής και την Αντίσταση που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους επάνω της και διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης της.

Δείτε το 1ο μέρος της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου (όπου μιλάει για την Αγια Σοφία, το συνέδριο των Βυζαντινολόγων, το μεταναστευτικό, την αριστερά και τους αγώνες της για την αριστερά, τη στήριξή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντίθεσή της με τον Τσίπρα)

Share.

Comments are closed.