Η Άγκυρα ακυρώνει τη Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

0

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, η Άγκυρα ακύρωσε τη NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που ήταν προγραμματισμένες για την 28η Οκτωβρίου.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι: «Σε μια εφάπαξ κίνηση και χειρονομία καλής θέλησης, η Τουρκία ανακάλεσε τη Δευτέρα τη ναυτική προειδοποίηση Navtex για προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο για να δείξει την προθυμία της Τουρκίας να επιλύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με διάλογο, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες διατηρούν την ανωνυμία τους λόγω των περιορισμών των δηλώσεων  στα μέσα ενημέρωσης
Η αρχική ανάρτηση του Anadolu, όπου αναφέρει «Τουρκία ακυρώνει το Navtex που εκδόθηκε για προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις πυροβολισμού στη Μεσόγειο, ως χειρονομία καλής θέλησης, λένε πηγές ασφαλείας»


Και η επόμενη ανάρτηση, που αναφέρει ότι: «Η Τουρκία και η Ελλάδα ακυρώνουν ναυτικές ασκήσεις που έχουν τεθεί για τις 29, 28 Οκτωβρίου»


Πάντως σύμφωνα με όσα διαρρέονται από μεριάς της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών ΤουρκίαςΕλλάδας στο ΝΑΤΟ και μετά από αυτό «δεν δίστασε να κάνει ένα βήμα μπροστά δείχνοντας καλές προθέσεις».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Τουρκία εξέδωσε νέες Navtex εξ των οποίων οι δύο από τις τρεις αφορούσαν την περιοχή στα ανοιχτά από την παραλιακή κωμόπολη Φοινίκι (Finike), μεταξύ Κας (Kaş) – απέναντι από το Καστελόριζο) και της Αττάλειας (Antalya)., νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, μεταξύ 27-28-29 Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών.

Share.

Comments are closed.