Ο εκλεκτός της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ είοναι ο νέος κατοχικός ηγέτης της Βόρειας Κύπρου

0

Ο εκλεκτός της Άγκυρας είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης. Ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών των κατεχομένων.
Ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74%  ενώ ο Ακιντζί έλαβε 48.26%.
Σε σύνολο 738 καλπών ο Τατάρ είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης. Σύμφωνα με τo τούρκικα ΜΜΕ το ποσοστό προσέλευσης στις παράνομες εκλογές κυμάνθηκε περίπου στο 65%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή ήταν 58,29%
Από νωρίς το απόγευμα στο «επιτελείο» Τατάρ στήθηκαν πανηγύρια με εκατοντάδες υποστηρικτές του να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του παράνομου καθεστώτος.
Απ’ την άλλη, στο επιτελείο Ακιντζί επικρατούσε μούδιασμα αφού ο Τατάρ από νωρίς είχε ελαφρό προβάδισμα σε μια «εκλογική μάχη» στήθος με στήθος.

Ερσίν Τατάρ: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με βάση όμως τις πραγματικότητες στο νησί
Σε γραπτή δήλωση του μετά την εκλογή του ο Ερσίν Τατάρ έστειλε μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι θα είναι «πρόεδρος» όλων των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων και για να ενισχύσει την «ΤΔΒΚ» αναπτύσσοντας την οικονομία της και κάνοντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Προσθέτει ότι θα δώσει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία, ως επίσης και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τείνω από απόψε χέρι φιλίας και ειρήνης προς τον Ε/Κ λαό», αναφέρει στη δήλωση του ο νέος κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Λύση στο Κυπριακό θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνει ο Τατάρ, τονίζοντας ότι «εάν το δίδυμο Ε/Κ – Ελλαδιτών αναγνώσουν ορθά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην περιοχή μας, τότε πιστεύω ότι μια λύση δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί».
Απευθυνόμενος στα ΗΕ και στην ΕΕ τους καλεί να είναι δίκαιοι έναντι του Τ/Κ λαού επισημαίνοντας ότι «…ο δρόμος που ακολουθούσατε δεν οδήγησε στη λύση. Αντιθέτως, την παρεμπόδισε. Εγώ και η οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας. Φτάνει, δεν μπορείτε να παραβλέπετε τον Τ/Κ λαό άλλο».

Ακιντζί: Καλή τύχη στον Τατάρ – Φτιαχτό το αποτέλεσμα
Συγχαρητήρια στoν Ερσίν Τατάρ «και σε όσους έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα» εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έφεραν τον κ. Τατάρ νικητών του β γύρου των «προεδρικών» με 51,74%.
«Έχω αναφερθεί στο τί βιώσαμε. Να μην το επαναλάβω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει το έχει γίνει. Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα».
Ανακοίνωσε δε ότι αυτό είναι το τέλος της 45χρονης πολιτικής του καριέρας. Στην ερώτηση δε εάν θα υποβάλει ένσταση στο αποτέλεσμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος αποδέχεται το τελικό αποτέλεσμα. «Οι φίλοι μας θα το δουν αλλά δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο».
«Εύχομαι άλλη φορά η δημοκρατίας μας να μην περιέλθει σε αυτή τη θέση».

Η αντίδραση της Τουρκίας στο αποτέλεσμα
«Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Ερσίν Τατάρ που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της TRNC (Κατεχόμενα). Θα εργαστούμε μαζί για την ευμάρεια, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Λίγα λεπτά αργότερα, ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογική αναμέτρηση στα Κατεχόμενα έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τα συγχαρητήρια στον κ. Ερσίν Τατάρ που εκλέχτηκε πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, από μέρους μου και από μέρους του τουρκικού Έθνους. Η Τουρκία, η Κύπρος και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να δείχνουν την ανάγκη για την προστασία του δικαίου».

Share.

Comments are closed.