Ζέφη Δημαδάμα*: Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας

0

Όσο και αν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία αναμφίβολα παραμένει ένα κορυφαίο ζητούμενο.
Στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά, μετά από τη 10ετη κρίση και λιτότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η εργασία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
Ωστόσο, η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό, προοδευτικό μοντέλο δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε «στρωμένη με ροδοπέταλα». Η μετάβαση από την κυριαρχία των αγορών σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, με δικαιοσύνη και ισότητα δεν γίνεται αυτόματα αλλά απαιτεί συμμετοχή, δημοκρατικό και προοδευτικό σχέδιο.
Είναι εύλογο το ερώτημα αν τελικά η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ήδη την αρχή αποδεχόμενη να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και τα κράτη μέλη.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άλλοι χρηματοδοτικοί ευρωπαϊκοί πόροι μπορεί να φέρουν -δυνητικά- στην Ελλάδα έως 70 δις. Ποιος όμως θα οργανώσει το εθνικό σχέδιο για να απορροφηθούν τα παραπάνω χρήματα και πως θα κατευθυνθούν, σε ποιους τομείς και σε ποιες νέες θέσεις εργασίας; Πολλά και ενδιαφέροντα τα ερωτήματα που τίθενται.
Όμως η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν είναι χρήματα για να ενισχύσει το «επιτελικό της κράτος» η ΝΔ, ούτε για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά παιχνίδια στα οποία με ευκολία επιδίδεται, ούτε να διευκολύνει τα συμφέροντα των ισχυρών.  
Τα χρήματα αυτά πρέπει να προσανατολιστούν στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων με στόχο νέες θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό και ψηφιακό τομέα, στις πράσινες θέσεις εργασίας, με στόχο την πλήρη απασχόληση.
Η έμφαση πρέπει να δοθεί σε τοπικό επίπεδο με παραγωγή τοπικών προϊόντων, με εξειδίκευση και σύγχρονη επιστημονική κατάρτιση. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη όπως π.χ. η περίπτωση του τουρισμού είναι υψηλού ρίσκου. Το είδαμε  κατά την πανδημία άρα χρειάζεται στροφή και στη μεταποίηση και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με νέο, ουσιαστικά ρόλο στα συνδικαλιστικά κινήματα και στην κοινωνία των πολιτών.
Η έμφαση συγχρόνως πρέπει να δοθεί στο κοινωνικό κράτος που μετά τη υιοθέτηση της λιτότητας των συντηρητικών πολιτικών αποσαθρώθηκε. Απαίτηση τώρα είναι η ουσιαστική αναγέννηση της πρωτοβάθμιας και τη δευτεροβάθμιας υγείας, όπως το ΠΑΣΟΚ οικοδόμησε αλλά και η αναβάθμιση των σχολείων, των πανεπιστημίων και των  εκπαιδευτικών υποδομών.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν Εθνικό Σχέδιο, το οποίο απαιτεί διακομματική συνεργασία ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σύνθεση των δυνάμεων της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί στην προσπάθεια σύνθεσης, συνεργασίας και συναίνεσης και καλεί σε ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο χωρίς λαϊκισμό, ανόητες κορώνες και τυφλή αντιπαράθεση. Το σχέδιο μας, η «Νέα Αλλαγή» για την επόμενη μέρα στης χώρας, έχει ήδη ανακοινωθεί. Έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε σε συγκλίσεις για να επιτύχουμε την οικονομική ευημερία της Ελλάδας και όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 21 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.