Ιστορικό ανακοινωθέν: Τραμπ, Πούτιν και Μακρόν ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

0

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που μάχονται γύρω από τον Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως, χωρίς προϋποθέσεις, να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης, με τη συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών.
«Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων», αναφέρουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην κοινή τους δήλωση.
Η ομάδα του Μίνσκ είχε συγκροτηθεί το 1992 με σκοπό τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Η αντίδραση Ερντογάν
Η κοινή δήλωση των τριών ηγετών προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν με όλα τα μέσα στη σύγκρουσή της με την Αρμενία για το «κατεχόμενο» Καράμπαχ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αδελφούς μας στο Αζερμπαϊτζάν με όλα τα μέσα και με όλη μας την καρδιά, σύμφωνα με την αρχή “δύο κράτη, ένα έθνος”», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του για την έναρξη της 4ης νομοθετικής περιόδου του κοινοβουλίου.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η μόνιμη ειρήνη θα μπορούσε να επιτευχθεί στην περιοχή μόνο «εάν η Αρμενία αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».
«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν παραμελήσει αυτό το πρόβλημα για σχεδόν 30 χρόνια, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εμπλέκονται στην αναζήτηση εκεχειρίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Μακρόν: Έχω πληροφορίες για την παρουσία Σύρων τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Στο μεταξύ, σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για την παρουσία «Σύρων μαχητών τζιχαντιστικών οργανώσεων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους.
«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παχνίδι», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Share.

Comments are closed.