Υπογράφηκε η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου [Εικόνες – Βίντεο]

0

Υπογράφτηκε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Όπως θα δείτε και εσείς στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύει στο Twitter εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, υπογράφουν τη διμερή συμφωνία


Ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως νωρίτερα στο Κάιρο για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σάραντζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Η πρώτη συνάντηση
Το προχωρημένο επίπεδο των συζητήσεων για την ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας είχε επιβεβαιωθεί και από το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όπου και ο ίδιο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τονίσει την επιθυμία της χώρας του να ενισχυθεί η συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών από κοινού με το θέμα της Λιβύης, ανέφερε συγκεκριμένα δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.
«Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.
Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρές συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως επισημαίνει. «Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

Share.

Comments are closed.