Άνοιξε ξανά η Παναγία Σουμελά – Θα γίνει λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο, λέει ο Ερντογάν – Δεν θα γίνει λόγω κορονοϊού, λέει το Πατριαρχείο

0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα συμμετείχε στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας, όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής, σε μία σαφή απόπειρα να πείσει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για όλες της θρησκείες της επικράτειάς της. “Παρουσιάζουμε αυτό το έργο για όσους επικρίνουν τη χώρα μας“, είπε μεταξύ άλλων.
Εάν ήμασταν ένα έθνος που στοχεύει τα σύμβολα άλλων πεποιθήσεων, οι άνεμοι θα έπνεαν στη θέση της Σουμελά, την οποία είχαμε για 5 αιώνες“, δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, μετά τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως “φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις  οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων“.
Παράλληλα, βέβαια, ο Ερντογάν εγκαινίασε και την Αγία Σοφία Τραπεζούντος ως τζαμί και εκεί θα γίνει η πρώτη προσευχή, μετά από δύο χρόνια εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.
Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπαζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.
Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπως και της Κωνσταντινούπολης, φημίζεται για τις μοναδικές της εικονογραφίες. Παρόμοιοι μηχανισμοί με παραβάν και κουρτίνες για να τις καλύψουν είχαν ήδη τοποθετηθεί από το 2013, όταν ο ναός έπαψε να είναι μουσείο και έγινε τζαμί, καθώς η προσωπογραφία απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.

Δεν θα γίνει λειτουργία, λέει το Πατριαρχείο
Λίγη ώρα πάντως πριν την ανακοίνωση του τούρκου προέδρου, η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ανακοίνωσή της ενημέρωνε ότι «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κοροναϊού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου. Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας».

Στην Παναγία Σουµελά στην Τραπεζούντα, τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, µε ενέργειες του οποίου κατέστη δυνατή αυτή η µοναδική για τον Ελληνισµό δυνατότητα και που διεκόπη λόγω πραγµατοποίησης αναστηλωτικών εργασιών.
Η τελευταία Λειτουργία τελέστηκε τον Αύγουστο του 2015.

  • Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της τούρκικης εφημερίδας Cumhuriyet, με τίτλο «Erdoğan: Ne yaparlarsa yapsınlar artık yolun sonu görünüyor» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.