Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Navtex στο Καστελόριζο είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

0

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τη navtex της Αγκυρας για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η περιοχή είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, όπως έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ και όπως έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία πετρελαίου.
Κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις αναφορικά με το Καστελόριζο, που , όπως λέει, δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.
Επαναλαμβάνει  το φοβερό (!) ισχυρισμό ότι δεν είναι λογικό ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα απόσταση από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Που σημαίνει, σύμφωνα με την τούρκικη λογική, ότι όλα τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται πλησιέστερα στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα!
Και καταλήγει ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο!

Το Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: Τερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες, υπονομεύετε την ειρήνη
Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει.

Share.

Comments are closed.