Νικόλαος Σαλάτας στον ΘΕΜΑ 104,6 για Novartis: Να ερευνηθούν Θάνου και Δημητρίου

0

Βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου για την σκευωρία Novartis επιρρίπτει ο πρόεδρος εφετών Νικόλαος Σαλάτας τονίζοντας πως για να υπάρξει ουσιαστική αυτοκάθαρση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ερευνηθούν, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η πρώην εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.
Ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν περιορίστηκαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά διευρύνθηκαν στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, τόνισε πως οι κυρίες Θάνου – Δημητρίου επέλεξαν ως εισαγγελέα Διαφθοράς την κ. Τουλουπάκη αν και ήταν «άπειρη εισαγγελέας» ενώ προχώρησαν στην ανανέωση της θητείας της, πιθανότατα αποκρύπτοντας από τα υπόλοιπα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου τις αναφορές – προειδοποιήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ι. Αγγελή ο οποίος καταλόγιζε «πλημμέλειες και αστοχίες» στο έργο της.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαλάτας ανέφερε: «Θα περιοριστώ στα θέματα της Δικαιοσύνης. Για τους πολιτικούς ας τα πούνε οι πολιτικοί. Είναι προς τιμήν της δικαιοσύνης που κάνει αυτή την έρευνα. Βέβαια άργησε πάρα πολύ να γίνει αυτή η έρευνα και για να πούμε ότι έχουμε κάθαρση στο χώρο Δικαιοσύνης θα πρέπει να φτάσει η έρευνα σε μεγάλο βάθος μέχρι το κόκκαλο. Έλεγχος γίνεται αλλά να μην ξεχνάμε ότι έχουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι πρωταγωνιστές. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρωταγωνιστής ως προς τους πολιτικούς αλλά η κ. Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνίστρια για το Δικαστικό Σώμα» για να εξηγήσει: «η κ. Τουκλουπάκη δεν την πήρε μόνη της την θέση ούτε την έβαλε εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Η κ. Τουλουπάκη μόλις προήχθη απο εισαγγελέας πρωτοδικών σε αντιεισαγγελέας εφετών, την περίμενε την θέση αυτή και την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν η κ. Βασιλική Θάνου και εισαγγελέας ΑΠ ήταν η κ. Δημητρίου. Ελέγχθηκε τότε αν είχε τα εχέγγυα η κ. Τουλουπάκη για να πάρει αυτή την μεγάλη θέση; Είναι πολύ μεγάλη θέση αυτή για μια άπειρη εισαγγελέα εφετών. Ας πούμε ότι έγινε αυτός ο ορισμός, όμως μετά απο 2 χρόνια ανανεώθηκε η θητεία της. Πριν την ανανέωση αυτή, ο κ. Ιωάννης Αγγελής που ήταν επόπτης της κ. ς Τουλουπάκη έκανε δύο επιστολές προς στην κ. Δημητρίου και ανέφερε σε αυτές πλημμέλειες και αστοχίες της κ. ς Τουλουπάκη. Γιατί ανανεώθηκε η θητεία της; Οι ευθύνες της κ. ς Δημητρίου είναι πολύ μεγάλες στην υπόθεση αυτή.
Δεν ξέρω αν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου – γιατί με 8 – 3 ανανεώθηκε η θητεία της κα Τουλουπάκη – γνώριζαν τις επιστολές και το περιεχόμενό τους. Γι αυτό αν θέλουμε να κάνουμε κάθαρση και αυτοκάθαρση θα πρέπει να ψάξουμε όλα τα θέματα».
Ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα διαπιστώσει εάν οι ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κ. Τουλουπάκη είναι αποχρώσες και «αν είναι θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί περί τις ενοχής ή της αθωότητας των ποινικά διωκόμενων».
Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μπαίνουμε στην ουσία. Εγώ δεν ξέρω ούτε μια σελίδα της υπόθεσης. Εφόσον όμως υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε την δυνατότητα να ορίσει την κα Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς και την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς. Μας πληγώνει όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Το Σύνταγμα η πολιτεία και ο λαός μας θέλει ανεξάρτητους. Νομίζω εδώ, η ανεξαρτησία μας δεν προφυλάχθηκε. Ετσι φαίνεται. Υπήρξε επικοινωνία της εκτελεστικής εξουσίας και της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας».
Πέραν αυτών ο κ. Σαλάτας εξήγησε πως η κ. Τουλουπάκη όφειλε να υποβάλλει από την πρώτη στιγμή αίτηση αποχής από τα καθήκοντά της για την υπόθεση Novartis«Εμείς οι δικαστές και οι εισαγγελείς αν κάποιος από τους διάδικους ή τους δικηγόρους εκφράσει μια αντίρρηση, πει κάτι, υποβάλλουμε αμέσως αίτηση αποχής και έρχεται το Συμβούλιο με βούλευμα να την δεχθεί ή να την απορρίψει. Έπρεπε να την κάνει αυτή την δήλωση αποχής η κ. Τουλουπάκη και αν την στήριζε το συμβούλιο να συνέχιζε. Έδειξε η κ. Τουλουπάκη υπερβάλλοντα ζήλο για την υπόθεση αυτή. Ξέρετε κάτι αυτό θίγει όλους τους εισαγγελείς και δικαστές. Δηλαδή μόνο η κ. Τουλουπάκη και κανείς άλλος εισαγγελέας δεν θα μπορούσε να ερευνήσει αυτή την υπόθεση; Αν είχε κάνει μια δήλωση αποχής θα είχε λήξει αυτό το θέμα. Γιατί δεν έκανε;».
Τέλος, υπογράμμισε «Πρέπει να φτάσει σε βάθος η έρευνα για να έχουμε αυτοκάθαρση. Πρέπει οι πρωταγωνιστές να μας εξηγήσουν γιατί έγιναν όλα αυτά. Η κ. Δημητρίου ανανέωσε την θητεία της κ. ς Τουλουπάκη ενώ υπήρχαν οι δύο επιστολές του εποπτεύοντος εισαγγελέως που έλεγε αυτά που έλεγε. Πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη.
 Η υπόθεση Νοβαρτις μπορεί να μην περιποιεί τιμή για τη Δικαιοσύνη όμως υπάρχουν άλλες υποθέσεις που η Δικαιοσύνη κάνει εξαιρετικό έργο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλοι μας και πιο προσεκτική η ηγεσία μας. Εδώ δε προσέξαμε όσο έπρεπε».

Share.

Comments are closed.