Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας στο Βερολίνο

0

Μια μυστική τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας στο Βερολίνο τη Δευτέρα, λίγα 24ωρα μετά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Αφορμή ήταν το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου αναπτύχθηκε μέτωπο κατά των τουρκικών προκλήσεων και πρόθεση να της επιβληθούν κυρώσεις.
Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή, ο Γερμανός ομόλογός της Γιαν Χέκερ (σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ) και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα μετο Μέγαρο Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες». Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεως».
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του τόνισε: «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».
Τριμερής, Ελλάδα,Τουρκία, Γερμανία, συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, Αγία Σοφία, Ελένη Σουράνη, Ιμπραχίμ Καλίν, Γιαν Χέκερ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

Share.

Comments are closed.