Δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν

0

Μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχαμε δηλώσεις από πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος, αλλά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά
Σκληρή απάντηση έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, καταδικάζοντας την απόφαση και προειδοποιώντας ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά – Η κυβέρνηση να αναδείξει το θέμα διεθνώς
Για σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Τουρκίας αποφασιστικά.

«H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ».

Γεννηματά: Μέτρα και κυρώσεις, μόνο αυτό καταλαβαίνει η Τουρκία
H Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως χρειάζεται άμεσα αντίδραση στην απόφαση της Τουρκίας για το μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με πράξει και όχι λόγια.

«Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και  κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία.
Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά

ΚΚΕ: Κρίκος στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ανακοίνωση για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσε το ΚΚΕ

«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή

Βελόπουλος: «Ανένδοτος» απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία
Για «ιστορική ύβρη» της Τουρκίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση για μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί.

«Απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία κατά του αιώνιου συμβόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, η Ελληνική Λύση καλεί άπαντες, σε ανένδοτο αγώνα.
Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε Έλληνας πρέπει υπό όρους αρραγούς ενότητας να αντιδράσουμε, με συγκεκριμένες ενέργειες ως προπομπό, που ως Ελληνική Λύση εδώ και καιρό προτείναμε, εντός κοινοβουλίου:
Άμεσο κλείσιμο των συνόρων για όλα τα τούρκικα προϊόντα και την διέλευση αυτών.
Καθολικό εμπάργκο σε τούρκικα προϊόντα και υπηρεσίες.
Την μετατροπή του δήθεν σπιτιού του Κεμάλ, που ουδέποτε υπήρξε σπίτι του σφαγέα, σε μουσείο τιμής και μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Αντί να τα πράξουν όμως οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν ναι στην βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου € που σκανδαλωδώς αποφάσισε αυτή την αποφράδα ημέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μειοψήφησε φυσικά μόνον ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ!
Οποιαδήποτε ολιγωρία η ατολμία θα παραμείνει ως στίγμα και όνειδος στις επόμενες γενιές Ελλήνων.
»

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει
«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε για ποιο λόγο χτυπούν οι καμπάνες» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, για να προσθέσει ότι: «χτυπούν για την χριστιανοσύνη.

Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.
«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» ανέφερε η Αρβελέρ σε άλλο σημείο και  επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.
«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ.

Ορχάν Παμούκ: Είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε πια κοσμικό κράτος
Παρέμβαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε ο Τούρκος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, με την UNESCO να δηλώνει από την πλευρά της πως σκοπεύει να επανεξετάσει το καθεστώς.

Παρόλο που η κίνηση ικανοποίησε τους συντηρητικούς θρησκευόμενους οπαδούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο διασημότερος συγγραφέας της Τουρκίας και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, είπε πως η απόφαση «στερεί την υπερηφάνεια από ορισμένους Τούρκους που θεωρούσαν ότι βρίσκονται σε κοσμικό μουσουλμανικό κράτος».
«Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», ανέφερε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκος συγγραφέας, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin.
«Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που φωνάζουν εναντίον [της απόφασης] αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται», δήλωσε στο BBC News.

Θλίψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Αγιά Σοφιά
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων μίλησε στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» από την Κωνσταντινούπολη, όπου αναφέρθηκε στην κατήφεια και στη θλίψη που επικρατεί αυτήν την ώρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

«Ήμουν προ ολίγου στο Πατριαρχείο. Μία κατήφεια και λύπη. Τι μπορεί να πει το Πατριαρχείο αυτήν τη στιγμή; Ήδη, ο Πατριάρχης μας, έστω και παρεξηγηθείς,  εξεφράσθη αυτό που έπρεπε να πει, διότι πιστεύουμε, ότι και τα πολλά τα λόγια δεν είναι καλό». Περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το μήνυμα του από την Κωνσταντινούπολη προς ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο οποίος σήμερα θλίβεται για την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας. «Όσοι και να μπουν και όποιοι και να μπουν μέσα στην Αγία Σοφία, δε θα μπορούσαν να την αλλάξουν, για τον σκοπό τον οποίο χτίστηκε». Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην αποτυχία των προσπαθειών ολόκληρων δεκαετιών να βρεθεί μία λύση για το ιερό σύμβολο του Χριστιανισμού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αναστασιάδης: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου
Στην απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί την Αγιά Σοφιά αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» αναφέρει στο Twitter.

Σαμαράς για Αγία Σοφία: Μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε τζαμί και η Ευρώπη κοιμάται
Την απόφαση της Άγκυρας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί από μουσείο σχολίασε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Οποίοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται».

Share.

Comments are closed.