Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα ορίσει πρόεδρο ΣτΕ και Αρείου Πάγου

0

Τους νέους προέδρου στον Άρειο Πάγο και τo Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), πρόκειται να επιλέξει το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά και στις δυο αυτές ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης θα επιλεγούν γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί.
Συγκεκριμένα, φαβορί για την προεδρία του ΣτΕ είναι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η αντιπρόεδρος Μαίρη-Ειρήνη Σάρπ, η οποία είναι πρόεδρος του Β΄ Τμήματος. Σε ό,τι αφορά στην προεδρία του Αρείου Πάγου στη θέση αυτή αναμένεται να τοποθετηθεί η αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, η οποία είναι πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος.
Για έναν χρόνο πρόεδρος στο ΣτΕ
Αν τελικώς, όπως όλα δείχνουν η Ειρήνη Σαρπ είναι η νέα πρόεδρος του ΣτΕ, θα παραμείνει στην ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου, μόνον για έναν χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2021 αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα (67 χρόνια) για τους ανώτατους δικαστές και τότε η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να επιλέξει και πάλι πρόεδρο για το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πάντως, πέραν της κ. Σαρπ που φέρεται ως αδιαμφισβήτητη επιλογή, ως υποψήφιοι στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν και οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος, ανώτατοι δικαστικοί που ο καθένας έχει ικανότητες, κατάρτιση και εμπειρία.
Γυναίκα είναι το φαβορί και για τον Α.Π.
Γυναίκα όπως όλα δείχνουν θα επιλέξει η κυβέρνηση και για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς η αντιπρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, που είναι πρώτη στη δικαστική επετηρίδα, εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί και αν επιλεγεί, επίσης θα έχει ένα χρόνο θητείας στην προεδρία του Αρείου Πάγου, καθώς αποχωρεί –και αυτή– του χρόνου τον Ιούνιο. Η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι ήδη τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος, θεωρείται ικανή δικαστικός, ενώ γυναίκες είναι και όλες οι υποψήφιες που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων και η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη που είχαν επιλεγεί πέρυσι τέτοιο καιρό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Αρείου Πάγου και τη θέση του Εισαγγελέα στο ανώτατο δικαστήριο, αντίστοιχα, και τις οποίες ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας τηρώντας την επετηρίδα δεν τις εξαίρεσε της προεπιλογής.
Επίσης, υποψήφιες για την προεδρία του Α.Π. είναι και οι αντιπρόεδροι, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα, όλες, όπως και οι Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη ικανές και με εμπειρία ανώτατες δικαστικοί.
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα λήγει η θητρεία ακιαποχωρούν λόγω ορίου ηλικία ο Αθανάσιος Ράντος από την προεδρία του ΣτΕ και ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης από τον Άρειο Πάγο.

Share.

Comments are closed.