Ανταρσία στους New York Times έφερε για άρθρο γνώμης που ζητεί στρατό για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων για τον Τζορτζ Φλόιντ

0

H απόφαση των New York Times να δημοσιεύσουν άρθρο γνώμης του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Κότον, με τον τίτλο «Στείλε τον στρατό – Send in the troops», ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αφενός κύμα αντιδράσεων στα social media, αφετέρου «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα μέσα στην εφημερίδα, αφού και συνεργάτες του μέσου διατυπώνουν δημόσια την αντίθεσή τους. 
Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο γερουσιαστής αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να πάρει την απόφαση να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων, που είναι σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια μετά τη δολοφονία του George Floyd, ενώ τονίζει πως θα είναι δικαιολογημένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν το πράξει τελικά, βάσει του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807.


Ο Κότον γράφει πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα «διαλύσει» τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα. 
Μετά από τη δημοσίευση του άρθρου, εργαζόμενοι των NYT υποστήριξαν ότι «δημοσιεύοντας αυτό το άρθρο θέτετε πολλούς μαύρους εργαζόμενους της εφημερίδας σε κίνδυνο». Οι αναρτήσεις τους στα social media είναι ενδεικτικές:


Δριμεία κριτική στη διοίκηση της εφημερίδας άσκησε και η Nikole Hannah-Jones, η οποία αρθρογραφεί για τη φυλετική αδικία στο New York Times Magazine και είναι η δημιουργός του βραβευμένου με Πούλιτζερ «The 1619 Project». «Ως μαύρη γυναίκα, ως δημοσιογράφος, ως γυναίκα, αισθάνομαι βαθιά ντροπή γι’ αυτό», έγραψε στο Twitter:

Από την πλευρά του, James Bennett, συντάκτης του editorial της εφημερίδας, σημείωσε πως οι New York Times θεώρησαν σημαντικό να παρουσιαστεί η «αντίθετη άποψη», στο μέσο που καταδικάζει επανειλημμένα την άσκηση βίας σε βάρος των διαδηλωτών.


Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έπεισε, αφού  η κριτικός ταινιών των New York Times, Manohla Dargis, του απάντησε: «Όχι, όχι και όχι. Έχετε πάρει πολύ κακές αποφάσεις και σαφώς δεν θα έπρεπε να το έχετε κάνει αυτό». 


“Mea Culpa” από τους New York Times
Μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις αλλά και το γεγονός ότι πάνω από 12 δημοσιογράφοι της εφημερίδας πήραν χθες αναρρωτική άδεια, με μια δήλωση – mea culpa” οι Νew York Times αναγνώρισαν το λάθος σημειώνοντας ότι το επίμαχο, εμπρηστικό άρθρο του Κότον δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ των άρθρων γνώμης της εφημερίδας.
«Εξετάσαμε το κομμάτι και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημοσίευσή του», είπε η εκπρόσωπος Τύπου των New York Times, Αϊλίν Μέρφι. «Η εξέταση αυτή κατέστησε σαφές ότι μια βιαστική διαδικασία αξιολόγησης οδήγησε στη δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης που δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρ μας. Ως αποτέλεσμα, σχεδιάζουμε να εξετάσουμε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν επέκταση του τμήματος τεκμηρίωσης και μείωσης του αριθμού των άρθρων γνώμης που δημοσιεύουμε»…

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner