Κορονοϊός: Το άνοιγμα των σχολείων στην χώρα μας, αλλα και στην Ευρώπη

0

Στις 11 Μαΐου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες και ακολουθούν στις 18 του ίδιου μήνα οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, χωρίζοντας την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια οι υπερασπιστές της επαναλειτουργίας των, γιατί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι περιορισμένος και από την άλλη αυτή που υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αυτό το εγχείρημα και μπορεί να μας γυρίσει πίσω.
Όμως όπως και να έχει το πράγμα και παρά τις υπάρχουσες ανησυχίες, σε όλη την Ευρώπη, ξανανοίγουν σταδιακά και με προφυλάξεις. Έτσι παρατηρούμε ότι άλλες χώρες ξεκινούν την επαναλειτουργία πρώτα από βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, δηλαδή τα πολύ μικρά παιδιά και άλλες επιλέγουν την επιστροφή στα θρανία πρώτα των μεγαλύτερων μαθητών τους.
Βέβαια υπάρχουν οι χώρες οι οποίες μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο την επαναλειτουργία των σχολείων τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες που έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία της Covid-19.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη

  • Στη Δανία τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν στις 15 Απριλίου αφού παρέμειναν κλειστά για έναν μήνα εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
    Πάντως τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35%, καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.
    Στα σχολεία προβλεπόταν ότι θα έπρεπε να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων και να οργανώνουν δραστηριότητες σε μικρές ομάδες.
    Στις αποφάσεις αυτές υπήρξε αμφισβήτηση από αρκετούς γονείς που ανησυχούσαν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών.
    Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της α΄ γυμνασίου και της γ’ λυκείου) συνέχισαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.
  • Η Νορβηγίαακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου, και πάλι με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, ενώ στις 27 Απριλίου τη Δευτέρα που μας πέρασε ήρθε η σειρά των 000 παιδιών ηλικίας 6-10 ετών να επιστρέψουν στα θρανία, σε τάξεις με την παρουσία το μέγιστο 15 μαθητών, έπειτα από 6 εβδομάδες «τηλε-εκπαίδευσης», παρά τις ανησυχίες ορισμένων γονέων.
  • Στη Γαλλία, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανανοίγουν από την 11η Μαΐου σε εθελοντική βάση, ενώ από τη 18η Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία.
    Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιστρέψουν στο σχολείο τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού, θα πρέπει να φοράνε μάσκες, υπογράμμισε την Τρίτη ο Εντουάρ Φιλίπ.
    Μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι από τους μαθητές του δημοτικού δεν θα απαιτείται να φοράνε μάσκες.
    Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε εντούτοις ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μονάχα εάν δεν υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές στην τάξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
    Πάντως το Επιστημονικό Συμβούλιο, πρότεινε, αντίθετα με αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο και συνέστησε ότι, εφόσον επαναλειτουργήσουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες.
  • Στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα The Sunday Times, τα σχολεία δεν αναμένεται να ξανανοίξουν πριν από τον Ιούνιο, ενώ την ίδια ημέρα η Telegraph έγραφε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του για την άρση των μέτρων λόγω κορονοϊού.
    «Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε πότε θα μπορούμε να τα ξανανοίξουμε (τα σχολεία) καθώς ο αριθμός των νεκρών παραμένει πάρα πολύ υψηλός στη χώρα», δήλωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
  • ΣτηΓερμανία τα σχολεία αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους μαθητές, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στους τελειόφοιτους. Στην Βαυαρία, η επιστροφή στα θρανία αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα.
    Οι υπουργοί Παιδείας των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν την Τρίτη ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ξανανοίξουν σταδιακά ως τις διακοπές του καλοκαιριού, αν και οι μαθητές θα πρέπει να εργάζονται και να μαθαίνουν σε μικρότερες ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι στα περισσότερα παιδιά θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στο σχολείο σε εκ περιτροπής “βάρδιες” και όχι σε καθημερινή βάση. «Δεν θα γίνουν κανονικά μαθήματα πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού», δήλωσε η Στέφανι Χούμπιγκ, επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Παιδείας.
  • Και στοΛουξεμβούργο τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν αύριο 4 Μαΐου για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις, ενώ για τους υπόλοιπους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα και για τους μαθητές του δημοτικού στις 25 Μαΐου. Η κάθε τάξη θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, το καθένα από τα οποία μια εβδομάδα θα παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο και μια εβδομάδα θα μένει σπίτι και θα μελετάει.
  • Στη Σουηδία, όπου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επιβληθεί μέτρα καραντίνας ούτε απαγορεύσεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παραμείνει ανοιχτά και στα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
    Στο θέμα των σχολείων η κυβέρνηση ακολούθησε τις συστάσεις του επιδημιολόγου της Άντερς Τεγκνέλ, ο οποίος τους έπεισε να κρατήσούν ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Στην Αυστρίαοι μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου.
    Από τις 18 Μαΐου, τα σχολεία θα λειτουργούν με “βάρδιες”, οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και οι άλλοι μισοί την Πέμπτη και την Παρασκευή και την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
    Έξω από την τάξη θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής ενώ δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.
  • Στην Ελβετία, όπου από τη Δευτέρα άρχισε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας με τους Ελβετούς να σπεύδουν σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία έπειτα από την παραμονή τους στο σπίτι για 6 εβδομάδες σεβόμενοι τις συστάσεις της κυβέρνησης, τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν την 11η Μαΐου.
    Σε ένα τρίτο στάδιο, προβλέπεται η λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημίων από τις 8 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
  • Στο πολύπαθο Βέλγιο, τη χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους, τα σχολεία, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
  • Στην Ολλανδίατα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν από τις 11 Μαΐου, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
  • Ωστόσο στηνΙταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που κατέβαλε το πιο βαρύ τίμημα στην πανδημία, παρ΄ότι προβλέπεται άρση του lockdown στις 4 Μαΐου, τα σχολεία θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε στην εφημερίδα La Repubblica,  μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19 είναι πολύ υψηλός και ότι η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτουργεί καλά.
  • ΣτηνΙσπανία επίσης τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
    Να θυμίσουμε ότι στην Ισπανία μόλις την περασμένη Κυριακή επετράπη στα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να βγουν από τα σπίτια τους για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες ζωής σ’ ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.
  • ΣτηΣερβία παρομοίως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
  • Στην Κροατίααν όλα πάνε καλά από τις 11 Μαΐου η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.
  • ΣτηνΠολωνία τέλος οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν από τις 6 Μαΐου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 24 Μαΐου.
Share.

Comments are closed.