Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα ότι εγκρίνει τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης (Remdesivir) σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.
Στον ρόλο τον οποίο έχει και η Ελλάδα στην προσπάθεια που διεξάγεται διεθνώς, προκειμένου να βρεθεί θεραπεία για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φαούτσι (Antoni Fauci), στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Οβάλ Γραφείο.
«Ήταν μια διεθνής δοκιμή που έγινε σε πολλά ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν βρίσκονταν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν ότι η θνητότητα δεν είναι σημαντική, καθώς η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.
Ο Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη. «Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο» είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.
«Πάρτι» στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων Φάουτσι
«Πάρτι» έκαναν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τα θετικά αποτελέσματα έρευνας του φαρμάκου της ρεμντεσιβίρης για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τις δηλώσεις του Δρ. Άντονι Φαούτσι, του Αμερικανού Επιδημιολόγου και συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνεδρίαση της Wall Street σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη και για τους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο +2,21% ή 532 μονάδες, στις 24.633, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,66% στις 2.939 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά +3,57% στις 8.914 μονάδες.
Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, όπου το κλίμα βελτίωσε η πορεία της Wall Street, καθώς αρκετοί επενδυτές φάνηκαν να ενθαρρύνονται από τα δημοσιεύματα σχετικά με την ανακοίνωση της εταιρείας Gilead Sciences πως το πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 422,50 μονάδων (+2,14%), στις 20.193,69 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 14,88 μονάδων (+1,03%), στις 1.464,03 μονάδες.