Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ο Τραμπ έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα

0

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ασκεί στον Ντόναλντ Τραμπ, δριμεία κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα».
Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που είχε παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δύο προέδρους των ΗΠΑ, τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι ΗΠΑ καταγράφουν νέο ρεκόρ θανάτων από τον κορωνοϊό Covid-19, υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ φέρει προσωπικά την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες και απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με τον φονικό κορονοϊό.
«Αοριστολογούσε και υπέκφευγε διαρκώς», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς στην εκπομπή CoronaNomics για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία του Econ Films. «Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα πολλοί άνθρωποι. Εν συντομία, λοιπόν τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα. Αν έδινε απλώς σημασία σ’ αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτό το λόγο μείναμε απροστάτευτοι επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξ’ αρχής».
Απόδειξη τούτου είναι ότι ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος που έχει αναλάβει να «ξελασπώσει» τη χώρα από την πανδημία, «κάρφωσε» προ ημερών τον Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι θα είχαν σωθεί ζωές αν είχε επιβληθεί νωρίτερα το lockdown και τώρα, δυστυχώς οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 28.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η ανεργία μπορεί να φθάσει στα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης
O Tζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποίησε στη συνέντευξή του ότι σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει άνεργο λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό ανεργίας μπορεί να εκτιναχθεί σε ύψη που είχε να δει η χώρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, που άφησε βαθιές ουλές στον ψυχισμό των Αμερικανών επί δεκαετίες. «Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο τόσο αιφνίδιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανεργία έχει ήδη φθάσει στο 15%, το υψηλότερο ποσοστό από την Μεγάλη Ύφεση. Και δεν θα εκπλαγώ αν φθάσει στο 20%, 30%», τόνισε.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στη χώρα ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες , κάτι που δεν έχει καταγραφεί ξανά σε τόσο σύντομο διάστημα. Στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009, όταν η ανεργία είχε φθάσει στο 10%, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τα επιδόματα αυτά ουδέποτε ξεπερνούσαν τις 700.000.
Ο κ. Στίγκλιτς έπλεξε το εγκώμιο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά τις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν εργαζομένους στο δυναμικό τους και να μην τους απολύσουν, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι ανώτερα από τη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ με την αποστολή σε κάθε ενήλικα επιταγών -βοηθημάτων 1.200 δολαρίων, που απαίτησε να φέρουν μάλιστα την υπογραφή του καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί επαφίενται στους εργοδότες τους για την ασφάλιση υγείας τους και σ’ αυτή την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 αυτό είναι καταστροφικό», τόνισε. Προειδοποίησε δε ότι τα τσεκ αυτά δεν θα φθάσουν στα χέρια εκείνων που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Δυστυχώς, με τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση Τραμπ, αυτά τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη είναι εκείνα που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να φθάσουν στα χέρια τους οι επιταγές τους, αφήνοντας αυτά, τα πλέον ευάλωτα άτομα χωρίς υποστήριξη ζωής».

Share.

Comments are closed.