Google & Apple: Καταγράφουν τις αλλαγές σε μετακινήσεις και συνήθειές μας στην εποχή του κορονοϊού

0

Οι δυο μεγάλοι κολοσσοί της πληροφορικής Google και Aple έχουν τεθεί την υπηρεσία των αρχών για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορονοϊού. Συγκριμένα πρώτα η Google και τώρα η Aple έχουν αναπτύξει ένα online εργαλείο που καταγράφει τις αλλαγές στις μετακινήσεις και συνήθειες των ανθρώπων, μετά τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Στόχος των εταιρειών είναι να ενημερώσουν τις αρχές δημόσιας υγείας κάθε χώρας, στο κατά πόσο ο πληθυσμός τουςτηρεί τα μέτρα.

Το εργαλείο της Google
Από τις 3/4/2020 η Google έχει ενεργοποιήσει το εργαλείο COVID-19 Community Mobility Reports, στο οποίο θα δημοσιεύονται εκθέσεις για την κινητικότητα σε όλο τον κόσμο, ώστε να δώσει μια εικόνα του κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, όπως η εξ αποστάσεως εργασία ή η απαγόρευση μετακίνησης με στόχο την μείωση της καμπύλης εξάπλωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία οι συγκεκριμένες αναλύσεις τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα και πολιτικές απορρήτου και χρησιμοποιούν συγκεντρωτικά, ανώνυμα δεδομένα μέσω των γεωγραφικών χαρτών των κινητών. Αρχικά θα δημοσιεύονται τέτοιου τύπου αναφορές για 131 χώρες και περιοχές, όσο όμως περνάει ο καιρός θα εμπλουτίζονται και θα περιλαμβάνονται ακόμα περισσότερες χώρες.
Πάντως η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται είναι ενδεικτικά και δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απολύτως ακριβή, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και για συγκρίσεις μεταξύ κρατών. 
Δείτε το εργαλείο της Google με δεδομένα για όλες τις χώρες πατώντας εδώ

Το εργαλείο της Aple
Μετά λοιπόν την Google ήρθε και η Apple να δημιουργήσει ένα παρόμοιο online εργαλείο που καταγράφει τις αλλαγές στις μετακινήσεις και συνήθειες των ανθρώπων,
Το νέο εργαλείο (Mobility Trends Report) καλύπτει αρχικά 63 χώρες (έναντι 131 του αντίστοιχου εργαλείου της Google), μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για την οποία δείχνει μια μείωση 63% στο περπάτημα και 68% στο οδήγημα μεταξύ 13 Ιανουαρίου και 13 Απριλίου. Όμως αποκαλύπτει επίσης ότι στη χώρα μας η μείωση στις μετακινήσεις είχε φθάσει στη μεγαλύτερη μείωση της περίπου στις 4 και 5 Απριλίου, αλλά έκτοτε εμφανίζεται μια σταδιακή αύξηση τόσο στις πεζοπορίες όσο και στις μετακινήσεις με αυτοκίνητα.
Το εργαλείο της Apple βασίζεται στη χρήση του Χάρτη σε όλες τις συσκευές iPhone
και, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αφού δεν συσχετίζει τα δεδομένα του Apple Maps με την ταυτότητα των χρηστών, ούτε διατηρεί ιστορικό για το πού πήγε ο κάθε χρήστης.

Δείτε το εργαλείο της Google με δεδομένα για όλες τις χώρες πατώντας εδώ

Οι διαφορές των δυο εργαλείων
Το εργαλείο της Apple, που ανανεώνεται σε καθημερινή βάση, καταγράφει τις μεταβολές σε μόνο τρεις κατηγορίες μετακινήσεων: με τα πόδια, με όχημα ή με δημόσια μέσα μεταφοράς (γι’ αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται εκτίμηση για την Ελλάδα), ενώ το εργαλείο της Google περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές (καταστήματα, πάρκα, γραφεία κ.α.), Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Apple έχει διαθέσιμα λιγότερα δεδομένα σε σχέση με τη Google, η οποία κάνει χρήση στοιχείων όχι μόνο από κάθε συσκευή Android, αλλά ακόμη και από τα iPhones της Apple, στα οποία είναι εγκατεστημένο το Google Maps.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα δύο εργαλεία φαίνεται να δίνουν παραπλήσιες εικόνες για τις επιμέρους χώρες.

 

Share.

Comments are closed.