Ενημέρωση για κορονοϊό: 56 νέα κρούσματα, συνολικά 1212, 72 οι διασωληνωμένοι και 5 οι νέοι νεκροί

0

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι 56 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.212. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι 72 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και από αυτούς οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 ετών, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Στα ευχάριστα νέα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ και στα δυσάρεστα το γεγονός ότι είχαμε 5 νέους θανάτους, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται στους 43.
Τέλος ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι στη χώρα μα έχουν διενεργηθεί πάνω 15.000 τεστ.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η διακοπή του εμβολιασμού στα παιδιά αυξάνει την πιθανότητα επιδημιών και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και για αυτό συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών χωρίς καθυστέρηση, ιδίως για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας.
Για το αν τα μέτρα αποδίδουν είπε: «Βλέπετε, όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν. Η πατρίδα μας παραμένει στο καλό σενάριο καθώς τα περιστατικά περιορίζονται. Είμαστε στη φάση του μετριασμού αυτή τη στιγμή με τη μείωσης της φυσικής επαφής στον κόσμο»
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο λοιμωξιολόγος απηύθυνε χαιρετισμό στον Μανόλη Γλέζο που έφυγε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τον «πρώτο ήρωα της Εθνικής Αντίστασης» και κάνοντας έκκληση «να αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά την πάλη με τον αόρατο εχθρό».
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 3 διαφορετικές πηγές που κάνουν μαθηματικά μοντέλα λένε ότι παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό, που θα δίνει χρόνο να αντιδράσουμε, να βγουν καλύτερα θεραπευτικά σχήματα, να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις. ¨όμως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Δεν έχει νόημα να πω ότι έχουμε 10-15.000 κρούσματα. Έχει νόημα να τηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα λίγες εβδομάδες ακόμη. Σύμφωνα με κάποιες το 50% της μετάδοσης γίνεται από ασυμπτωματικους».
Ο κ. Τσίοδρας είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊού και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Επιπλέον ανέφερε πως ένα από τα σχήματα που θα δοθούν αφορά στην χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορονοϊού. Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.
«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή».

Νίκος Χαρδαλιάς: Το Πάσχα δεν θα πάμε στο χωριό
Από τη μεριά του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν γίνει πάνω από 4.000 έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας, κατά τη διάρκεια των οποίων 22 άτομα βρέθηκαν να την έχουν παραβιάσει.

Τόνισε δε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. «Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στην Εκκλησία. Θα μείνουμε μέσα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί στον στόχο της μη εξάπλωσης της νόσου. «Όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Αν κάποιοι όμως δεν τους τηρούν τότε τα νέα μέτρα θα είναι μονόδρομος» είπε μεταξύ άλλων.

Share.

Comments are closed.