Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Καναλάκι Πρεβέζης – Τρεις ελεφρά τραυματίες – Ζημιές σε κτίρια

0

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:49 τα ξημερώματα, 14 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Πάργας.
Το εστιακό βάθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο επίκεντρο είχε και ο σεισμός των 4,3 βαθμών που σημειώθηκε 21 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα την Άρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.
Τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο.
Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις Τοπικές Κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη επίσης το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού- Σκαφιδωτής.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Καναλάκι, Ιωάννης Δήμας έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές σε σπίτια. «Ευτυχώς που δεν έχουμε απώλειες από ένα τόσο δυνατό σεισμό. Αυτή τη στιγμή κάνουμε καταγραφή των ζημιών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό μας και μας είπαν ότι ήταν 5,6 ρίχτερ για αυτό κι έχουμε τεράστιες ζημιές. Ο κόσμος είναι ανήσυχος και είναι όλοι έξω στις πλατείες και στα πάρκα. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δέκα σπίτια στα οποία έμεναν οικογένειες και ηλικιωμένοι. Έχουν κοπεί κολώνες σπιτιών, υπάρχουν κατολισθήσεις από τα βουνά κι έχουν κλείσει δρόμοι, είναι πολλές οι ζημιές. Θα μεριμνήσουμε οι άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα σπίτια τους να μείνουν σε ξενοδοχεία»
O Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή στο facebook δήλωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήστε».

Επιπλέον ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε: για έναν σεισμό από τον οποίο κουνήθηκαν μέχρι την Πάτρα, την Αλβανία και τη Λαμία.
Ωστόσο χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το φαινόμενο αυτό καθώς όπως είπε «δεν έχουμε τέτοιους σεισμούς κάθε εβδομάδα. Έχουμε μια φορά το χρόνο και γίνονται αισθητοί».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Πάργα είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να έχει σεισμική δραστηριότητα. Στις 23:30 είχαμε 4,3 Ρίχτερ και μόλις είδα τον σταθμό στα Γιάννενα να γράφει ήξερα ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε πιο μεγάλο σεισμό».
Σχολιάζοντας δε τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί έκανε λόγο για «απαράδεκτη η εικόνα που μου θυμίζει την Αλβανία πριν από λίγους μήνες» προσθέτοντας ότι είναι «απόδειξη ότι πρέπει να γκρεμιστούν τα παλαιά κτήρια».
Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Χουλιάρας είπε «πιστεύω ότι το μεγάλο γεγονός το έχουμε ξεπεράσει και οδεύουμε σε φθίνουσα πορεία που μπορεί να κρατήσει από 1 εβδομάδα μέχρι και μήνες αν και σεισμοί σαν αυτούς κρατάνε έναν χρόνο. Πρέπει να επισκευαστούν τα κτήρια αυτά».

Share.

Comments are closed.