Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Απειλές και έντονη ανησυχία για προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη

0

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν συνολικά 33 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό
Τούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.
Οι δηλώσεις υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου το πρακτορείο Reuters για το προσφυγικό σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.
Όπως τόνισε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τεράστιος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.


Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.
Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ επιχείρησε να κατευνάσει τις εντυπώσεις και να ανασκευάσει την τοποθέτηση του αξιωματούχου.
«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της» είπε ο Τσελίκ.
Στα όρια οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας
Ταυτόχρονα οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας κρέμονται από μία κλωστή. Οι συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών στην Άγκυρα, δεν οδήγησαν κάπου, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν χωρίς θετική εξέλιξη, κάτι που ουσιαστικά κάνει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί να καταρρέει. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Τουρκία πως τους επιτέθηκε με στην Ιντλίμπ, κάτι που αρνείται ο τουρκικός στρατός.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.


33 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ
Συνολικά 33 άντρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες.
Όμως αναφορές από νοσοκομείο στην περιοχή Reyhanli ανεβάζουν τους νεκρούς Τούρκους στους 65

Η σύσκεψη του Ερντογάν αλλά και του Κιλιτσντάρογλου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ. Στην παραπάνω σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το Anadolu.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ η οποία ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαλίκεσιρ και επέστρεψε στην Άγκυρα.
Επίσης έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσε και ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Share.

Comments are closed.