Wall Street Journal: Η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

0

Με διθυραμβικά σχόλια αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, τις οποίες πιστώνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο editorial της WSJ με τίτλο «A Greek Economic Revival» επισημαίνεται αρχικά ότι «δεν θα πιστέψετε ποια χώρα της Ευρωζώνης είδε πρόσφατα την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται: Η Ελλάδα. Ναι, αυτή η Ελλάδα. Η μονίμως βραδυκίνητη (σ.σ. ελληνική) οικονομία ξαφνικά το τελευταίο εξάμηνο καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Η WSJ στη συνέχεια εστιάζει στην αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ενέργεια που, όπως λέει, έδωσε το σήμα «για περισσότερη αισιοδοξία για την οικονομία και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Στο editorial της WSJ τονίζεται ότι οι επενδυτές βλέπουν θετικά την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι ο Fitch κρατάει την Αθήνα δυο «σκαλιά» κάτω από την investment grade (επενδυτική βαθμίδα).
Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Οι επενδυτές θεωρούν, επιπλέον, εφικτό το στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,8% φέτος και 3% – 4% στη συνέχεια. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας εκτινάχθηκε σε κέρδη 49% το 2019, κυρίως στο β΄εξάμηνο του έτους, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, και η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2011» υπογραμμίζει η WSJ για την ελληνική οικονομία.

Συνεχίζοντας η εφημερίδα σημειώνει ότι τις επιδόσεις αυτές τις πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τον οποίο οι απηυδισμένοι ψηφοφόροι εξέλεξαν πρωθυπουργό τον Ιούλιο μετά από μία δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων κεντρώων τεχνοκρατών και αριστερών ριζοσπαστών. Ο Μητσοτάκης, αρχηγός της κεντροδεξιάς ΝΔ, επιχειρεί και κάτι ακόμα: μεταρρυθμίσεις.».
Η Wall Street Journal μιλώντας για μεταρρυθμίσεις αναφέρει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κίνητρα για ξένες επενδύσεις και «επαναφορά των σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων που έβαλε στο ράφι ο αριστερός προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Τσίπρας
Η Ελλάδα χρειάζεται υπομονή και επιμονή
Το editorial της WSJ αναφέρει επιπλέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δείξει «νεύρο» και να επιμείνει δίχως δισταγμό στο πρόγραμμά του, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα. Επιπλέον, ο συντάκτης συστήνει στους Έλληνες πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι μέχρι να έρθουν τα αποδώσει καρπούς το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με τον Τραμπ να παίζει τα δικά του παιχνίδια στο παγκόσμιο εμπόριο και την ΕΕ να είναι αντιμέτωπη με τον «γρίφο» του Brexit.
Τελειώνοντα η WSJ ασκεί κριτική και στην ΕΕ για τα μνημόνια που «φόρτωσε» στην Ελλάδα και στην πολιτική της που επικεντρώθηκε μόνο στην αύξηση των φόρων. «Ακόμα και τώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις του Μητσοτάκη για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα και για την ώρα δικαιώνονται

Share.

Comments are closed.