Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Καταγγελία κατά του διευθυντή Π. Ε. Λακωνίας, ο οποίος προσπαθεί να σταματήσει μια πολιτιστική σχολική δραστηριότητα σχολείου!

0

Αφού έλυσε όλα τα τοπικά εκπαιδευτικά προβλήματα, ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λακωνίας, αποφάσισε να ασκήσει όλη την «εξουσία» που πηγάζει από την θέση του, ώστε να μην επιτρέψει να γίνει ένα τριήμερο μαθητικό φεστιβάλ χορωδιών, αφιερωμένο στους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο, Μάνο Ελευθερίου και Γιώργο Σαραντάρη, που διοργανώνουν συνεργαζόμενοι αρμονικά και με πολύ κόπο οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές ενός δημόσιου σχολείου ενός μικρού χωριού της Λακωνίας (Δημοτικό σχολείο Ξηροκαμπίου). Στο φεστιβάλ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει εκτός σχολικού ωραρίου (Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή), εκτός σχολικού χώρου (σε ξενοδοχείο της Σπάρτης) έχουν δηλώσει συμμετοχή 15 σχολεία και συνδιοργανώνεται με το Νομικό πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.
Οποιοσδήποτε λογικός εκπαιδευτικός αλλά και πολίτης αυτής της Χώρας, θα σκεφτόταν ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, οι οποίοι προσπαθούν να «σπάσουν» την απομόνωση της ελληνικής επαρχίας, να δώσουν σημαντικές παραστάσεις στους μαθητές των σχολείων τους, εργαζόμενοι εκτός του εργασιακού τους ωραρίου. Η λογική βέβαια «σηκώνει τα χέρια ψηλά», όταν αναλαμβάνει δράση, ο εν λόγω διευθυντής εκπαίδευσης, ο οποίος από την ζεστασιά των γραφείων του στο διοικητήριο της Σπάρτης, αποφάσισε να κάνει τη ζωή δύσκολη, στο διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και ουσιαστικά να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση του φεστιβάλ!
Όντας πλήρως απομονωμένος από την σχολική πραγματικότητα, αντί να προσπαθήσει να ενισχύσει την εκδήλωση και να βοηθήσει στην πραγματοποίησή της και στην άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, αρχικά ενημέρωσε με έγγραφο του ότι για να γίνει η συγκεκριμένη δράση έπρεπε το σχολείο να πάρει άδεια από το υπουργείο Παιδείας, προφανώς πιστεύοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα καμφθούν από τις πιθανές γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις.

Προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου εμπόδια και αφού το έγγραφο που εστάλη από το σχολείο δεν απαντήθηκε ποτέ (αναρωτιόμαστε βέβαια αν προωθήθηκε στο υπουργείο…), ο Σύλλογος γονέων του σχολείου αποφάσισε να αναλάβει τη διοργάνωση σε συνεργασία με το Νομικό πρόσωπο Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης. Αυτό όμως δεν αρκούσε στον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λακωνίας. Με νέο έγγραφό του απαιτεί από τον διευθυντή του σχολείου να στείλει έγγραφο σε όλες τις σχολικές μονάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή και να τους ενημερώνει ότι το Δημοτικό σχολείο Ξηροκαμπίου δεν διοργανώνει το φεστιβάλ χορωδιών!! Προφανώς αν βρισκόταν σε άλλες εποχές πιθανόν να τους ζητούσε να κάνουν και δήλωση «μετάνοιας» για την δράση που θέλησαν να αναλάβουν…
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταγγέλλει τον «υπερβάλλοντα ζήλο» του διευθυντή πρωτοβάθμιας Λακωνίας, θεωρώντας απαράδεκτες τέτοιες συμπεριφορές στελεχών της εκπαίδευσης που αντί να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν τους μαθητές τους, δημιουργούν εμπόδια για ανεξήγητους λόγους. Τέτοιου είδους στελέχη θα κληθούν πιθανώς στο μέλλον, να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε με τι τρόπο θα το κάνουν. Είναι και αυτός ένας λόγος που η αξιολόγηση – χειραγώγηση συναντά την καθολική διαφωνία του κλάδου.

Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους γραφειοκρατικές αντιλήψεις και εμμονές, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη διάθεση των εκπαιδευτικών να εργάζονται για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Share.

Comments are closed.