Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός στα δυτικά της χώρας ανακοίνωσε ο Χαλίφα Χαφτάρ

0

Οι δυνάμεις της Λιβύης που είναι πιστές στον διοικητή της ανατολικής επαρχίας Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν το Σάββατο αργά το βράδυ (λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) παύση των εχθροπραξιών στη δυτική Λιβύη αποδεχόμενες την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας που οδήγησε στην ανακωχή.
Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού δήλωσε πως ο επικεφαλής Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε πως η ανακωχή στη δυτική Λιβύη θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, στις 12 Ιανουαρίου.
«Η κεντρική διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανακοινώνει πως θα υπάρξει ανακωχή από τις 00,00 τοπική ώρα στις 12 Ιανουαρίου στο δυτικό μέρος της χώρας, ενώ η άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θα πρέπει επίσης να τηρήσει την ανακωχή. Σε περίπτωση παραβίασης της ανακωχής, θα υπάρξει σκληρή απάντηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού ΣτρατούΑχμέντ Μισμαρί.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία είχαν προτρέψει τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης την Τετάρτη να δηλώσουν κατάπαυση του πυρός την Κυριακή εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών ατυχημάτων, σε μια σύγκρουση με αυξανόμενη ξένη ανάμειξη και ανησυχία. Μάλιστα, έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η Hurriyet, την Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ του στρατού της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Share.

Comments are closed.