Ιράν: Συνετρίβη ουκρανικό Boeing 737, νεκροί και οι 180 επιβάτες – Έπεσε ή το έριξαν;

0

Μία τρομερή τραγωδία συγκλονίζει από τα ξημερώματα την υφήλιο, αφού η πτήση του ουκρανικού Boeing 737-800 της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA) από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο έμελλε να είναι η τελευταία για 180 επιβάτες, καθώς το αεροσκάφος συνετρίβη, λίγο μετά την απογείωσή του, με τραγική συνέπεια το θάνατο όλων όσων επέβαιναν… Όπως ενημέρωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, όλοι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι νεκροί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε καθώς το Boeing της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα.
Το αεροπλάνο φέρεται να πήρε φωτιά πριν τη συντριβή, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησε ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράν, Αλί Χασέμ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Ιράν Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ δήλωσε μεταξύ άλλων στην κρατική τηλεόραση για το αεροπορικό δυστύχημα: «Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά. Στείλαμε συνεργεία των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης».
«Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία διάσωση… έχουμε 22 ασθενοφόρα, τέσσερα ασθενοφόρα λεωφορεία και ένα ελικόπτερο στην περιοχή», πρόσθεσε αργότερα ο Κουλιβάντ.

Το Ιράν δεν παραδίδει στις ΗΠΑ τα μαύρα κουτιά του Boeing που συνετρίβη
Τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που συνετρίβη σήμερα έξω από την πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, βρέθηκαν, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ένας ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά είναι κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στους Αμερικανούς.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε περαιτέρω ενέργειες των ερευνητικών μας ομάδων για να διακριβώσουμε την αιτία του φρικτού αυτού αεροπορικού δυστυχήματος», έγραψε στο Twitter.
Πάντως νωρίτερα η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα.

Ολοκαίνουργιο το αεροπλάνο, πεπειραμένοι οι πιλότοι
Σε σχόλιό της για τη συντριβή του αεροσκάφους της, η International Airlines (UIA) ανέφερε ότι δεν υπήρχε «τίποτα λάθος» στο αεροπλάνο και ότι ήταν ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη της εταιρείας. Η UIA είχε παραλάβει το 2016 το αεροπλάνο, το οποίο ήταν «σε εξαιρετική κατάσταση» πριν από τη μοιραία πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο, είπε ο Evgeny Dykhne, πρόεδρος της εταιρείας, σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, περιγράφοντας το αεροσκάφος ως «ένα από τα καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Πτήσεων της UIA, Ihor Sosnovsky, απέρριψε τα σενάρια περί ανθρώπινου λάθους που οδήγησε στη συντριβή, λέγοντας ότι τόσο ο πιλότος Volodymyr Yaponenko, όσο και ο συγκυβερνήτης Oleksiy Naumkin, αλλά και ο πρώτος αξιωματικός Serhiy Khomenko ήταν πεπειραμένοι, με χιλιάδες ώρες πτήσης. «Με δεδομένη την πείρα τους, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι υπάρξει κάτι λάθος με αυτούς», επέμεινε ο Sosnovsky. Και πρόσθεσε ότι τόσο οι πιλότοι όσο και οι έξι αεροσυνοδοί είχαν αρκετές ώρες ξεκούρασης πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί».
Υπενθυμίζεται πως το μοιραίο Boeing, που είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, δεν εξέπεμψε ποτέ σήμα κινδύνου. Μάλιστα, τα στοιχεία της πτήσης που έχουν γίνει έως τώρα γνωστά δείχνουν ότι μόλις το αεροσκάφος έφτασε στα 7.900 πόδια, κάτι συνέβη και έπεσε.

Η λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του μοιραίου Boeing
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα μέσω Twitter τη λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines.

  • 82 Ιρανοί
  • 63 Καναδοί
  • 11 Ουκρανοί (ανάμεσά τους και το 9μελές πλήρωμα)
  • 10 Σουηδοί
  • 4 Αφγανοί
  • 3 Γερμανοί και
  • 3 Βρετανοί
Share.

Comments are closed.