Γιώργος A. Παπανδρέου: Απέτρεψα το να πέσει η χώρα στον γκρεμό

0

Λύπη, αλλά και ικανοποίηση. Αυτά είναι τα συναισθήματα του Γιώργου Παπανδρέου, οκτώ και πλέον χρόνια μετά την πρωθυπουργία του, όπως τα περιγράφει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο thebest.gr, όπου και επιμένει στην ανάγκη αλλαγής στην χώρα, επισημαίνοντας πως η κρίση δεν μετατράπηκε τελικά σε ευκαιρία ώστε αυτή να γίνει πράξη.
«Με την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη την τραγική για τους Έλληνες και τη χώρα περίοδο, και με το θυμό, όχι να έχει εκλείψει αλλά να έχει καταλαγιάσει, αισθάνομαι λύπη. Λύπη, γιατί αντί να παραλάβουμε τότε, το 2009, μια χώρα καλύτερη από ό,τι την παραδώσαμε το 2004, παρά την όποια κριτική μπορεί να κάνει ο καθένας, παραλάβαμε τελικά, μια χώρα που σε πέντε μόλις χρόνια, από εκεί που βρισκόταν στις 25 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, να μετεωρίζεται στην κόψη του ξυραφιού, κατά κυριολεξία στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «άφρονες πολιτικούς», χωρίς το παραμικρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα, που «αναρριχήθηκαν στην εξουσία με σκοπό να λαφυραγωγήσουν τους κόπους των πολιτών και ακόμη περισσότερο, τα δανεικά που πήραν ώστε να μπορέσουν να ανανεώσουν την εξουσία». Θύμισε εξάλλου, ότι πρόσθεσαν ένα δεύτερο χρέος πάνω σε αυτό που είχε διαμορφωθεί ιστορικά, από καταβολής Ελληνικού κράτους, εκτοξεύοντάς το από τα περίπου 150 δις ευρώ, σε πάνω από 300 δις σε μόλις πέντε χρόνια. «Λύπη γιατί δεν είναι λίγο πράγμα να έχεις συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που είχε καταφέρει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον αντάξιο μιας σύγχρονης χώρας, να έχεις συμβάλει ώστε να επικρατεί ηρεμία στον Αιγαίο, να έχεις πετύχει τον άθλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όταν κανείς δεν το πίστευε, να έχεις δει τη χώρα σου να καταφέρνει να πραγματοποιεί αξιοπρεπώς Ολυμπιακούς Αγώνες και από τη μια στιγμή στην άλλη να βρίσκεσαι στην ανάγκη να επαιτείς για να αποσοβήσεις έναν ξαφνικό θάνατο, μια χρεοκοπία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι αισθάνεται και ικανοποίηση, για έναν και μοναδικό λόγο. «Γιατί μπόρεσα να αποτρέψω – και τώρα με την απόσταση του χρόνου αυτό φαίνεται καθαρά – το να πέσει η χώρα στον γκρεμό», όπως είπε, τονίζοντας πως όταν έχει κάνει ένας πολιτικός το χρέος του απέναντι στον λαό και την χώρα, η συνείδησή του είναι ήρεμη. «Δυστυχώς όμως, το θηρίο του πελατειασμού εξακολουθεί να υπάρχει», είπε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έκανε πολλά για να το χτυπήσει. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά – και πολλά που απαιτούν συνεννόηση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος διακατέχεται από αποφασιστικότητα και πείσμα «για να δώσουμε τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του πελατειασμού και της συντήρησης, γιατί ενώ ύβριζαν και λασπολογούσαν εμάς, έφτασαν στο σημείο, όχι μόνον να μεγαλώσουν το κόστος της εξόδου από την κρίση, αλλά να αφήσουν πίσω τους μεγάλες υποθήκες για το μέλλον». Κατόπιν τούτου, υποστήριξε ότι «έχουμε να κάνουμε πολλά για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού», δίνοντας έτσι το στίγμα του για τη στάση που θα κρατήσει στο εξής, ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής πλέον, αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και με τις διασυνδέσεις που έχει σε όλο τον κόσμο.

  • Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργος A. Παπανδρέου στον Φάνη Βγενόπουλο της ιστοσελίδας https://www.thebest.gr/, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.