EastMed: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία και με ρήτρα για την ασφάλεια – Κοινή δήλωσηξ για Λιβύη

0

«Ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν» ήταν το μήνυμα που απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό. Οι τρεις αρχηγοί κρατών κάλεσαν όποιον το επιθυμεί να μετάσχει στο έργο, με την αυστηρή προϋπόθεση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. 
Έμφαση δόθηκε και στα οφέλη του αγωγού, που πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του. 
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκαν και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου. 

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε στο Ζάππειο
Τη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ  και του Προέδρου της Κύπρου, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Τα οφέλη του EastMed
Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Θέτει, παράλληλα, τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο.

Η συνεργασία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας, προς όφελος όλων.
Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Κέρδη θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.
Κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάδη: Απειλή για τη σταθερότητα η απόφαση της Τουρκίας για Λιβύη
Κοινή δήλωση κατά τις απόφασης της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εξέδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπένζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης.

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.
Όπως προσθέτουν: «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Τέλος, οι τρεις ηγέτες προειδοποιούν: «Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η ‘Αγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης».
Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν εντονότατες για την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη Λιβύη. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με την επιλογή του, ζητώντας να μην υπάρξει καμία εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη.
Αντίστοιχα έντονα αντέδρασε το υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως και η Αίγυπτος.

Share.

Comments are closed.