O ΕastMed είναι η απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία

0

Σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο θα υπογραφεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz, και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης. Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), Στέφανο Πατουανέλι, απηύθυνε μεν επιστολή στήριξης του EastMed προς τον κ. Χατζηδάκη, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)», ωστόσο η συμμετοχή της Ιταλίας στο εγχείρημα, η οποία κρίνεται κρίσιμη αφού πρόκειται για τον απαραίτητο κρίκο για να συνδεθεί ο νέος αγωγός με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης, παραμένει ακόμα ερώτημα.
Προτού υπογραφεί η συμφωνία, θα γίνουν διμερείς συναντήσεις και ειδικότερα: στις 10 το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2 μ.μ. θα υποδεχτεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στις 6.10 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση των κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου και θα ακολουθήσει στις 6.30 μ.μ. η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών. Τέλος, αφού ολοκληρώσουν τις σχετικές δηλώσεις, οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου στις 8 μ.μ. θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Share.

Comments are closed.