Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία, ανήμερα Χριστουγέννων

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα σήμερα στην Τυνησία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ, ανακοίνωσε η Άγκυρα.
Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και δημιουργεί ερωτηματικά, δεν διευκρινίστηκε από την τουρκική προεδρία.
Όπως γράφει η Hurriyet, όλα τα κανονισμένα για σήμερα, 25 Δεκεμβρίου, ραντεβού του Τούρκου Προέδρου ακυρώθηκαν. Μάλιστα, στο ταξίδι του τον συνοδεύουν οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του: ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς και άλλοι υπουργοί. Επίσης, μαζί του είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.
Η τουρκική εφημερίδα τονίζει ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία και επισημαίνει ότι πρέπει να έπαιξαν ρόλο οι δύο συμφωνίες που υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία και η Λιβύη, αναφέροντας ότι η Τυνησία είναι γειτονική χώρα της Λιβύης στις ακτές της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα.
«Το Μνημόνιο πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και η Ελλάδα δεν έχει αρμοδιότητα (σ.σ. a say) πάνω στο θέμα αυτό. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τούρκος πόεδρος.
Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της τούρκικης εφημερίδαςHurriyet με τίτλο «Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tunus’a sürpriz ziyaret» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.