Αιφνιδιαστική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη – Συνάντηση με Χαλίφα Χαφτάρ 

0

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη σήμερα.
Ο υπουργός μετέβη εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη.


Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής στη Βεγγάζη, Αμπντουλάχ Αλ Τάνι και τον Λίβυο ομόλογο του, Abdulhadi Al-Huwaij.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα..
Επίσης  ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.
Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο και τη Λευκωσία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Ουάσινγκτον.

Συνάντηση Δένδια – Χαλίφα Χαφτάρ
Με τον Λίβυο πρωθυπουργό του Χαλίφα Χαφτάρ, Αμπντουλάχ αλ Θάνι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλιου της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλ Θάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμύτατη κριτική στον Σαράτζ, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράτζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner