Με τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων ο Χαφτάρ θα μπορούσε να καταλάβει την Τρίπολη της Λιβύης

0

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)στη Λιβύη δηλώνει ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι που στηρίζουν τις δυνάμεις τους στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ηγούνται πλέον της μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης.
Συγκεκριμένα ο Φάτι Μπασάγκα (Fathi Bashagha), υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι του ομίλου Wagner, επικεφαλής του οποίου είναι έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επικεφαλής στην πρώτη γραμμή της μάχης, έξω από την Τρίπολη. Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 μισθοφόροι της Wagner έχουν φτάσει στη Λιβύη από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη, αναφέρει το Bloomberg. Μια μάχη που έχει «κολλήσει» έξω από την Τρίπολη.

«Οι μαχητές μας αναφέρουν ότι όλες οι επιθέσεις γίνονται τώρα από τους Ρώσους», δήλωσε ο Μπασάγκα. «Μάχονται ως πεζικό, στην πρώτη γραμμή», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαθέτουν μέσα προχωρημένης τεχνολογίας για παρεμπόδιση drone και πυροβολικό. «Μέσα σε δύο ημέρες εκτόξευσαν 2.500 βλήματα», επισήμανε ακόμη ο Λίβυος αξιωματούχος.

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ για την εντατικοποίηση της σύγκρουσης στη Λιβύη , με έναν αυξανόμενο αριθμό αναφερόμενων ρώσων μισθοφόρων να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, μετατρέποντας τη σύγκρουση σε πιο αιματηρή, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος το Σάββατο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη στρατιωτική εντατικοποίηση», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Βλέπουμε τους Ρώσους που χρησιμοποιούν υβριδικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας drones και αεροσκάφη … Αυτό δεν είναι καλό
«Με τον αυξανόμενο αριθμό των δυνάμεων των ρώσων μισθοφόρων της Wagner, πιστεύουμε ότι αλλάζει το τοπίο της σύγκρουσης και την εντείνει», δήλωσε ο υπάλληλος, ο οποίος μίλησε για την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφέροντας και στην ομάδα Ρώσων μισθοφόρων γνωστή ως Wagner Group.
Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράζ (Fayez al-Serraj), δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν παίρνει μέρος στη σύγκρουση και μιλά με όλους τους ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν να έχουν επιρροή στην προσπάθεια δημιουργίας μια συμφωνία.
Δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους ναυτικούς
Ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με σημαία Γρενάδας, που στο πλήρωμά του είναι Τούρκοι ναυτικοί.

Ένα σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ σταμάτησε το πλοίο- με σημαία Γρενάδας- στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ανοιχτά της πόλης Ντέρνα.

Στη συνέχεια, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του. Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δημοσιοποίησαν και φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου. Όμως σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

Δείτε βίντεο από τη κατάληψη του πλοίου από τις δυνάμεις του Χαφτάρ

Share.

Comments are closed.