Υπέρ της δωρεάς οργάνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη

0

Σημαντική παρέμβαση υπέρ της δωρεάς οργάνων πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή που απέστειλε στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων- τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμα που παρουσίασε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεροδόρητος, αντικρούει καθυστερημένες αντιλήψεις στο θρησκευτικό και παραθρησκευτικό χώρο, καθώς επαινεί τον συγγραφέα και το βιβλίο του για την προβολή της ανθρωπιστικής αξίας και της χρησιμότητας της δωρεάς οργάνων, η οποία -όπως σημειώνει- «σώζει ζωές» και αποτελεί έκφραση και πράξη αλληλεγγύης.
Επιστολή απέστειλε και ο Μαν. Γλέζος που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας. «Συνυπογράφω κι εγώ το μήνυμα του βιβλίου του για τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής και πράξη ύψιστης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας.
Καλώ την πολιτεία να συμβάλλει με τις αναγκαίες δημόσιες πολιτικές στην  διάδοση της δωρεάς οργάνων,  που είναι η γέφυρα μεταξύ του θανάτου ενός αγαπημένου μας προσώπου και της ζωής άλλων συνανθρώπων μας και η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις.
Η Ελλάδα, όπου η ιστορία τη λαού της είναι συνδεδεμένη με τις αξίες του πολιτισμού  και της αλληλεγγύης πρέπει να σταματήσει να είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ  των χωρών της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις.
Ας είναι το βιβλίο του Δημήτρη μια μεγάλη ηθική κινητήρια δύναμη που θα αφυπνίσει τις  ανθρωπιστικές αξίες στον καθένα μας
». 

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Κώστας Ήσυχος
, πρώην Βουλευτής και Υπουργός, που ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.

Γιάννης ΜπολέτηςΚαθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, Πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας.
Χρήστος Σβάρνας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού.
Γρηγόρης Λεοντόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ως εκπρόσωπος των ΑμεΑ.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, πρώην Βουλευτής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:
Οι βουλευτές: Σοφία Σακοράφα και Διονύσης Καλαματιανός.

Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκος Χουντής, Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Πουπάκης, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Μαρία Μπόλαρη, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θωμάς Κότσιας, Δημήτρης Πιπεργιάς, Γιάννης Διαμαντίδης, Κώστας Δελημήτρος, Σπύρος Λυκούδης.
Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ρούντι Ρινάλντι, Δημήτρης Σαραφιανός, Αλέκος Καλύβης, Δέσποινα Σπανού, Σπύρος Δρίτσας, Διονύσης Φλαμιάτος, Γιώργος Ρωμανίας, Διονύσης Τεμπονέρας.
Οι πρόεδροι: Παναιτωλοακανανικής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Πάνος Χολής, Αστακιωτών Αθήνας Χρήστος Μπόνης, Αθλουμένων μεταμοσχευμένων ΔΙΑΓΟΡΑΣ Ντίνα Γούλιου, ηπατοπαθών ΗΠΑΡχω Χριστίνα Θεοδωρίδου, εκπρόσωπος των φίλων καρδιάς Πέτρος Κακολύρης.
Οι αντιπρόεδροι της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Θωμάς Φίλιππας, το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, τα μέλη της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης, Γιώργος Χαρίσης και Νίκος Καλόγερος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.

Share.

Comments are closed.