Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία και μετά τις τέταρτες εκλογές μέσα σε 4 χρόνια

0

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» — πλην του ακροδεξιού Vox — να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές- τις τέταρτες εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια και τις δεύτερες τον τελευταίο χρόνο – από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.
Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση.
Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.

Η χώρα «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» δηλώνει ο ηγέτης Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο
Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε χθες ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει τι θα πράξει για να συμβάλλει να σχηματιστεί νέα.

Για τον ηγέτη της συντηρητικής παράταξης θα είναι δυσκολότερο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, καθώς η πολιτική ισχύς στο επόμενο κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.
Ο Κασάδο διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, θα κάνει αυτό που αποκάλεσε «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών (PSOE), χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ αναζητά μια «πατριωτική εναλλακτική»
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο. Το Vox καταλαμβάνει 52 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου, υπερδιπλασιάζοντας την πολιτική του δύναμη από τον Απρίλιο. Πάντως ο Αμπασκάλ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν μια τέτοια «πατριωτική εναλλακτική» λύση.

Το Unidas Podemos ελπίζει ότι είναι εφικτή η συγκυβέρνηση με το PSOE
Ο ηγέτης του κόμματος της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, η παράταξη του οποίου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ελπίζει ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο Ιγκλέσιας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάντσεθ ήδη από σήμερα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δυο κόμματα, από μόνα τους, εξακολουθούν να μην διαθέτουν αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών και θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων στο επόμενο ισπανικό κοινοβούλιο, όπου η ισχύς θα είναι ακόμη πιο κατακερματισμένη.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα μιλά για κατάρρευση της παράταξής του στις εκλογές
Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για την κατάρρευση της παράταξής του στις χθεσινές εκλογές.

Οι Πολίτες δεν μπόρεσαν να κερδίσουν παρά μόλις 10 έδρες χθες, χάνοντας τις περισσότερες από τις 57 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Ριβέρα, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει σήμερα και θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο μέλη και υποστηρικτές των Πολιτών θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης.

Ποιο θα είναι το αύριο;
Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας. Το βέβαιο είναι πως η συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης στην Ισπανία είναι μια εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες.

Εκείνο που γεννά ανησυχία είναι το γεγονός πως τη ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα την εκμεταλλεύτηκαν οι ακροδεξιοί του Σαντιάγο Αμπασκάλ και σκαρφάλωσαν στην Τρίτη θέση αυξάνοντας τις δυνάμεις του κατά 47,27% με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης ωφελημένο από την πολιτική αστάθειας της Ισπανίας βγήκε και το δεξιό (PP) του Πάμπλο Κασάδο το οποίο αύξησε τις δυνάμεις του κατά 24,49%.
Αντιθέτως ζημιωμένοι βγήκαν οι Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα που απώλεσαν το 57,19% της δύναμής του, αλλά και οι Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που απώλεσαν το 24,49% ενώ οι Σοσιαληστές PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ είδαν οι δυνάμεις τους να παρουσιάζουν μείωση μόλις κατά 2,20%.

Το μέλλον θα δείξει!

Share.

Comments are closed.