Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ-» από «B+»

0

Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε, σε “BB-“, από “Β+” προηγουμένως, η Standard & Poor’s και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προχωρά μετεκλογικά σε αναβάθμιση της χώρας και αυτό συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας,
Η νέα κατηγορία ΒΒ- βρίσκεται τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις.
Η αναβάθμιση της Standard and Poor’s έρχεται μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων: Πριν από μερικά 24ωρα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του.
Η αγορά ανέμενε μία αναβάθμιση από την S&P καθώς, όπως είχε σημειώσει και η Citigroup, εάν μόλις 24ωρο πριν, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την “ετυμηγορία” του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Οι προσδοκίες της αγοράς για θετική κίνηση από τον οίκο είχαν οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το ελληνικό 10ετές να βλέπει σήμερα τα όρια του 1,2%.

Σταϊκούρας: Ενα ακόμη βήμα επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμη βήμα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα.

Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.
Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».

Share.

Comments are closed.