Κοντά σε παραίτηση ο Ζόραν Ζάεφ μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής

0

Πολιτικό αναβρασμό έχει φέρει στη γειτονική χώρα, η άρνηση της ΕΕ να δώσει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη χώρα. 
Το γεγον΄ςο ΄τοι δεν έγινε διαχωρισμός της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.
«Αν η τύχη της Βόρειας Μακεδονίας  είχε αποσυνδεθεί από την Αλβανία τότε θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να αντισταθεί και να μην ανάψει και αυτός το πράσινο φως για να δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια» δήλωσε στο ethnos.gr ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος κατά καιρούς της κυβέρνησης Ζάεφ Πέτερ Αρσόφσκι.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Ζαεφ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να παραιτηθεί και να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές
Πληροφορίες νωρίτερα, έκαναν λόγο για έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και διάγγελμα Ζάεφ, ενώ τα σενάρια παραίτησης και κήρυξη πρόωρων εκλογών αναφέρθηκαν και στη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα sdk.

Οι αντιδράσεις για το «μπλόκο»
«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν
», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.


Την απογοήτευσή του για την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Δεν πρόκειται για μια λαμπρή στιγμή της ΕΕ. Όταν αρνείσαι να να αναγνωρίσεις την αποδεδειγμένη πρόοδο θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ», σχολίασε ο Χαν.
Στην τελευταία επίσημη τοποθέτησή του ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος” τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος ο οποίος υποστήριξε ότι το βέτο στην Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες ήταν ένα «λάθος», διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Μητσοτάκης: Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Ζάεφ
Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ
όσο ήταν εδώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Share.

Comments are closed.