Ο Τράμπ επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις την Τουρκία και ζητά κατάπαυση πυρός

0

Οι απειλές προς την Τουρκία και τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν για κυρώσεις, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα Al Jazeera και cnbc, έγιναν πράξη από τις ΗΠΑ στην διάρκεια της νύχτας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για κυρώσεις κατά τριών υπουργών (Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας) και των υπουργείων τους, με τα πρώτα μέτρα να προβλέπουν την δέσμευση τυχόν πόρων τους στην αμερικανική διαδικασία, ενώ και οι διεθνείς συναλλαγές τους θα εμποδίζονται από δω και στο εξής. Με το διάταγμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν επίσης κατά 50% οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ θα «παγώσουν» την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία.
<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p lang=”en” dir=”ltr”>Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria <a href=”https://t.co/ZCQC7nzmME”>pic.twitter.com/ZCQC7nzmME</a></p>&mdash; Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href=”https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183833640507269120?ref_src=twsrc%5Etfw”>14 Οκτωβρίου 2019</a></blockquote>
<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>
Το διάταγμα έρχεται ως ένα πρώτο -αυστηρό- μέτρο κυρώσεων, καθώς το Κογκρέσο πιέζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Τούρκος ηγέτης δέχτηκε «αυστηρές παρατηρήσεις» από τον Τραμπ σε επικοινωνία που είχαν, για να σταματήσει την επέλαση του Τουρκικού στρατού και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους.
Όμως παρά τις κυρώσεις, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προκάλεσε και πάλι αίσθηση με ένα tweet του, όπου επιστράτευσε ακόμη και τον… Ναπολέοντα Βοναπάρτη. «Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει εμείς να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατεύουμε τα εδάφη του εχθρού μας; Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία να προστατεύσει τους Κούρδους, κανένα πρόβλημα, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά», έγραψε χαρακτηριστικά.
<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p lang=”en” dir=”ltr”>After defeating 100% of the ISIS Caliphate, I largely moved our troops out of Syria. Let Syria and Assad protect the Kurds and fight Turkey for their own land. I said to my Generals, why should we be fighting for Syria….</p>&mdash; Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href=”https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1183822488192671745?ref_src=twsrc%5Etfw”>14 Οκτωβρίου 2019</a></blockquote>
<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς κατά τη συνομιλία αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισβάλουν στο Κομπάνι.
«Ο πρόεδρος (Τραμπ) εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Share.

Comments are closed.