Η Ε.Ε. καλεί σε εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία

0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. (Συμβούλιο Υπουργών) Ομόφωνα καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη σύνοδο που πραγματοποίησαν στο Λουξεμβούργο, και ενώ κλιμακώνεται κρίση, με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί στα σύνορα με την Τουρκία. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, καλούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Χοσέπ Μπορέλ (Josep Borrell), υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιο για τη θέση του Ύπατου Αξιωματούχου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. «ομοφώνως αποφάσισαν να καταδικάσουν -αυτό είναι το ρήμα, όχι ανησυχούν, αλλά καταδικάζουν με σφοδρότητα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια στρατιωτική επίθεση».
Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες» και ότι το Συμβούλιο Υπουργών «καλεί επίσης τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πωλούν κάθε κατηγορίας όπλα» στην Τουρκία.
Παρά τη σφοδρότητα της δήλωσης, πρέπει να σημειωθεί αυτό που και ο ίδιος ο Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ότι «δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση».
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», εξηγώντας ότι οι πωλήσεις όπλων γίνονται με «συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους.

Share.

Comments are closed.