O Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε την εισβολή στη Συρία και έκανε έξαλλο τον Ερντογάν

0

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια του Μουσταφά Ακιντζί για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.
Χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με ανάρτησή του στο Facebook, που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα, έγραψε: 
Μουσταφά Ακιντζι: Εάν το αίμα που ρέει στη Συρία συνεχίζει να ρέει, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη
«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνηςδεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».
Αυτό έκανε έξαλλο τον πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που επετέθη με δριμύτητα κατά του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί για το επικριτικό για την τουρκική επίθεση σχόλιο,
«Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει», προειδοποίησε ο Ερντογάν, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη την απειλή του.

Στο ίδιο κλίμα και Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι
Νωρίτερα, η ανάρτηση Ακιντζί είχε προκαλέσει και την αντίδραση του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Σε σειρά αναρτήσεών του στο twitter, κατηγόρησε τον κ. Ακιντζί ότι αγνοεί το γεγονός πως η επιχείρηση στη Συρία πραγματοποιείται με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί : «Στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων».


Καταδίκη και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ
Των επικριτικών αναρτήσεων του Τούρκου Αντιπροέδρου, ακολούθησε σειρά μηνυμάτων και πάλι στο twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο σε απερισκεψία/αφροσύνη αλλά και ασέβεια του Μουσταφά Ακιντζί. Δεν αρμόζει σε κάποιον που φέρει τη θέση του «προέδρου» – έγραψε υπονοώντας τον τουρκοκύπριο ηγέτη ο κ. Τσελίκ – να καλεί την Τουρκία σε διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Αυτή η ανευθυνότητα δεν ταιριάζει σε εκείνη τη θέση».
Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις, έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, τις οποίες χαρακτήρισε «μαύρο λεκέ» και πως δεν εκπροσωπούν «τα αδέρφια μας στην ΤΔΒΚ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. Με την βούληση που έκαναν, συνέχισε, στην Κύπρο την «επιχείρηση ειρήνης», όπως αποκάλεσε την εισβολή, με την ίδια βούληση προβαίνουν και στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».
Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, επέκρινε και την επιχείρηση στην Κύπρο που έγινε για να γλυτώσει την ζωή των τουρκοκυπρίων, γράφοντας ότι έχει εκπέσει της θέσης του ως «πρόεδρος» της «χώρας» που η επιχείρηση – εννοώντας την εισβολή – έγινε για να σωθεί.

Share.

Comments are closed.