Άρχισε η τουρκική επέμβαση στη Συρία – Αεροπορικοί βομβαρδισμοί [Βίντεο]

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.


Tηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Πούτιν για την επίθεση στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.
Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας “τεράστιο πανικό”

Οι τούρκικες αεροπορικές επιθέσεις
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι οι λεγόμενες Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.


Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Γιατί κάνει η Τουρκία την επίθεση
Η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους στη βορειοανατολική Συρία:

  1. να οδηγήσει την κουρδική οργάνωση YPG, την οποία θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της, μακριά από τα σύνορά της, και
  2. να δημιουργήσει χώρο μέσα στη Συρία, όπου μπορούν να διευθετηθούν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία.

Είχε πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν από κοινού μια “ ζώνη ασφαλείας ” που εκτείνεται σε 30 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Συρίας, αλλά προειδοποίησε επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να νααλάβει μονομερώς στρατιωτικές ενέργειες αφού κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι σέρνει τα πόδια της.
Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε πρόσφατα για την περαιτέρω εισβολή στη Συρία πέραν της προτεινόμενης περιοχής ” ζώνης ασφαλείας” στις πόλεις Raqqa και Deir al-Zor, προκειμένου να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ηγέτης Κούρδων Συρίας: Ο Ερντογάν θέλει τη γενοκτονία μας, σταματήστε τον
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας διεμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πάρει σκληρή απάντηση στην εισβολή που έκανε στα βορειοανατολικά της χώρας.

«Οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη», τόνισε ο Σαχούζ Χασάν, συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Όταν ρωτήθηκε για τη στάση των Αμερικανών, ο πολιτικός ηγέτης των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), ανέφερε ότι υπήρχαν προφορικές εγγυήσεις αλλά πλέον οι Κούρδοι αναρωτιούνται γιατί επέτρεψαν στον Ερντογάν να κάνει τη στρατιωτική επιχείρηση. Κατηγόρησε μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι σκέφτεται φασιστικά και θέλει τη γενοκτονία των Κούρδων.
Ο Σαχούζ Χασάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν. «Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού», τόνισε.

Δείτε βίντεο της τούρκικης εφημερίδας Sozcu με  τίτλο «Akçakale nda askeri hareketlilik (Στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα του Akçakale)»

Share.

Comments are closed.