Εκλογές Πορτογαλία: Καθαρή νίκη για τους Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα

0

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα βγαίνει ενισχυμένος από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Πορτογαλία χθες Κυριακή, όπως είχαν προβλέψει και τα exit poll, που είχαμε δημοσιεύσει χθες.
τέσσερα χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2015.
Με βάση τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η παράταξη του 58χρονου άλλοτε δημάρχου της Λισαβόνας συγκέντρωσε το 36,65% των ψήφων και θα διαθέτει τουλάχιστον 106 έδρες από το σύνολο των 230 του κοινοβουλίου, από 86 το 2015 και του χρειάζονται μόλις 19 έδρες για σχηματίσει κυβέρνηση
Οι σοσιαλιστές αφήνουν έτσι πίσω την παράταξη που αποτελούσε τον κύριο αντίπαλό τους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που είδε το ποσοστό του να συρρικνώνεται στο 27,9% και τις έδρες τους στο κοινοβούλιο να μειώνονται στις 77 από 89.
Ο Κόστα δεν θα διαθέτει πάντως απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που τον υποχρεώνει να επιδιώξει την υποστήριξη άλλων παρατάξεων, σε ένα κοινοβούλιο όπου θα κυριαρχεί η κεντροαριστερά και η αριστερά.

Υποστήριξη ad hoc από την Αριστερά;
Πανηγυρίζοντας τη νίκη του ενώπιον των υποστηρικτών του, ο Κόστα δήλωσε την Κυριακή το βράδυ διατεθειμένος να επαναλάβει την «εμπειρία» της συμμαχίας αυτής. «Η σταθερότητα είναι κεφαλαιώδης για τη διεθνή αξιοπιστία της Πορτογαλίας και για να προσελκυστούν επενδυτές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αγωνιστεί για να βρεθούν λύσεις που θα εγγυηθούν τη σταθερότητα» αυτή, είπε.
Ενισχυμένοι, οι σοσιαλιστές ενδέχεται αυτή τη φορά να «επιτύχουν την πλειοψηφία με μεταβλητές γεωμετρίες» και να περιοριστούν να «επιδιώξουν συμφωνίες ad hoc» με την αριστερά για την έγκριση νόμων, σύμφωνα με έναν αναλυτή, τον Πέντρου Νόρτον.
Το Μπλοκ της Αριστεράς, που εξασφάλισε 19 έδρες, όπως και το 2015, δήλωσε έτοιμο να «διαπραγματευθεί» με τους σοσιαλιστές «μια συμφωνία που θα εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με την επικεφαλής του Καταρίνα Μαρτίνς. Με 12 έδρες, οι κομμουνιστές του CDU, που είδαν τον αριθμό των εδρών τους να μειώνεται, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν εκ νέου τους σοσιαλιστές.
Ο Κόστα διαθέτει άλλον έναν δυνητικό εταίρο, το μικρό κόμμα PAN, με βουδιστική φιλοσοφία, που προτάσσει την προστασία των ζώων και της φύσης και θα καταλάβει τέσσερις έδρες στο νέο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

  • Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) 36,65% και 106 βουλευτές
  • Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) 29,9% και 77 βουλευτές
  • Αριστερό Μπλοκ (ΒΕ)9,67% και 19 βουλευτές
  • Λαϊκό Κόμμα (CDS4,25% και 5 βουλευτές
  • PAN (Άνθρωποι – Ζώα – Φύση)3,28% και 4 βουλευτές
  • CHAGA 1,30% και 1 βουλευτή
  • IL 1,29% και 1 βουλευτή
  • LIVRE 1,09% και 1 βουλευτή
Share.

Comments are closed.